Ako grilovať zdravo?
Niekoľko základných pravidiel, aby grilované jedlá boli nielen chutné, ale aj zdravé:
- Čistý gril – pred každým použitím treba rošt dobre vyčistiť, pretože prípadné nečistoty môžu byť zdrojom otravy alebo môžu pokaziť chuť jedla.
- Negrilujeme mrazené ani čiastočne rozmrazené potraviny.
- Negrilujeme potraviny ošetrené dusičnanmi – tie sa vplyvom vysokej teploty rozkladajú a uvoľňujú karcinogénne nitrozamíny.
- Mastné potraviny grilujeme na grilovacích táckach – tuk kvapkajúci na rozžeravené uhlie uvoľňuje škodlivé látky - aromatické uhľovodíky, tzv. polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU).
- Na grilovanie nepoužívame vyzreté ani údené mäso.
- Na rozpaľovanie používame prírodné podpaľovače, ktoré zhoria úplne a bez zápachu - mäso tak nenasiakne pachom a škodlivými látkami.
- Podpaľovače počas grilovania už nepridávame.
- Ako podpaľovače nepoužívame benzín a oleje - uvoľňujú škodlivé plyny, ktoré môžu preniknúť do jedla.