9
79
Oblíž prst

Oblíž prst

1 h 20 m
24 porcií

Suroviny

Korpus

  • 5 vajec
  • 160 g kryštálového cukru Belbake
  • 50 ml vody
  • 50 ml slnečnicového oleja Vita D´or
  • 160 g hladkej múky Belbake
  • 1 kypriaci prášok do pečiva Belbake
  • 30 g kakaa Belbake

Krém

  • 600 ml mlieka Pilos (3,5 %)
  • 80 g kryštálového cukru Belbake
  • 6 žĺtok (120 g)
  • 40 g Zlatého klasu
  • 40 g hladkej múky Belbake
  • 250 g masla Pilos
  • 80 g práškového cukru Belbake

Sneh

  • 6 bielok (180 g)
  • 200 g kryštálového cukru Belbake

Ozdoba

  • 100 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)

Čas chladnutia: 3 hodiny

Potrebujeme

robot s nadstavcom metlička a lopatka, sitko, formu (ideálne s vyberateľným dnom) alebo plech s rozmermi 28 × 24 cm, papier na pečenie, metličku, potravinársku fóliu, misku na vodný kúpeľ, strúhadlo


POSTUP

Korpus

Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom do hustej svetlej peny. Opatrne prilejeme vodu, olej a zašľaháme. Ostatné suroviny preosejeme a už len ručne jemne zapracujeme. Cesto rovnomerne nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 30 minút.


Krém

Mlieko s polovicou kryštálového cukru necháme zovrieť v hrnci. Medzitým zvyšný kryštálový cukor rozmiešame so žĺtkami, Zlatým klasom a múkou dohladka.

Tip: Aby sa nám ľahšie miešalo, môžeme pridať trochu teplého mlieka. 

Do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka, aby sa vyrovnali teploty a krém sa nezrazil. Premiešame, zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Hotový ho prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Potom maslo s práškovým cukrom vymiešame v robote s nadstavcom lopatka do peny. Postupne po lyžiciach za stáleho miešania pridávame stuhnutý a rozmiešaný puding.

Vychladnutý korpus vyrežeme z formy a vrátime späť do formy. Na vrch rovnomerne nanesieme krém a necháme tuhnúť v chladničke.


Sneh

Bielky spolu s cukrom šľaháme vo vodnom kúpeli, kým sa cukor úplne rozpustí. Potom ich v mixéri ešte horúce na najvyšších otáčkach šľaháme do pevného snehu, kým vychladnú. Sneh opatrne nanesieme na krém, povrch uhladíme a necháme pár hodín tuhnúť v chladničke.


Servírovanie

Koláč nakrájame pomocou noža namočeného do horúcej vody a posypeme hoblinkami nastrúhanej čokolády.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    18. august 2023, 18:19

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať mam plech 28x40 či by mohli ostať gramáže rovnaké aj keď ide o iný rozmer plechu ďakujem

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      22. august 2023, 10:19

      Dobrý deň, v prípade, že využijete pri recepte väčší plech, je potrebné rátať s tým, že jednotlivé vrstvy koláča budú menšie. 😊 Môžete zvýšiť dávku rovnomerne o štvrtinu, ak chcete, aby bol koláč vyšší. 😊

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    08. júl 2023, 10:42

    Ja som tento zákusok často piekla, keď boli deti malé. Milovali ho. Včera som ho upiekla po desiatkach rokoch. Recept som porovnala s mojím, či nie sú nejaké inovatívne zmeny....nie sú, stará osvedčená klasika. Ja som zvykla korpus potrieť rozvareným ríbezľovým džemom - trošku stiahne tú sladkú chuť, dodá sviežosť a moja skúsenosť, v lete polovicu masla nahradím Herou....100% istota, ze sa krém nezrazí a chutí báječne. Recept vynikajúci, vyšiel na 1*.....ďakujem.

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      19. júl 2023, 10:56

      Dobrý deň, tento Váš komentár nás veľmi potešil. Niektoré zákusky nepotrebujú inovatívne zmeny a chutia naozaj vynikajúco aj po rokoch. 😍 Máte aj ďalšie klasické recepty, na ktoré nedáte dopustiť? 😇

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    29. jún 2023, 11:50

    Zlepšenie: Pridať do vyšľahaného snehu šťavu z jedného citróna. Potom je sladko-kyslý, osviežujúci.

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      04. júl 2023, 13:47

      Dobrý deň, ďakujeme za túto perfektnú radu. 😊 Veríme, že sa inšpirujú aj ostatní.

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    21. december 2022, 16:07

    Išla som presne podľa receptu, no krém sa mi ani na druhýkrát nepodaril, ostali v ňom hrudky. Nabudúce kašlem cely oblíž prst a radšej si spravím iný koláč. Ostatné recepty máte tip top :)

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      07. apríl 2023, 22:57

      Aj mne sa krém zrazil,no zohriala som ho vo vodnom kúpeli a vymixovala ponorným mixérom.Vysledok bol exkluzívny.

      Odpovedať
      • Kuchyňa Lidla
        11. apríl 2023, 10:33

        Dobrý deň, skvelý nápad. 😇 Ďakujeme za praktickú radu a veríme, že pomôže aj ostatným.

        Odpovedať
  • H
    Hosť
    22. október 2022, 20:06

    Dobry den, Mam rada recepty Veroniky Busovej, no tentokrat je prilis husty krem.., musim nabuduce ubrat bud vajicko, alebo muku alebo zlaty klas .., cesto je vyyyborne super sa robi a krasne nadychne bolo, bielka uplne skvele , len ten krem 🤔 trosku “vyladit”

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      27. október 2022, 07:07

      Dobrý deň, teší nás, že ste si Veronikine recepty obľúbili. ❤️ Ktorý recept je váš obľúbený? 😊

      Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať