- 24. apríl, 2014
- Blog
- Nezaradené
Super potraviny
Super potraviny je definícia pre prírodné, nespracované potraviny, s neobyčajne vysokými nutričnými hodnotami, ktoré blahodarne vplývajú na náš organizmus. Objavili sa názory, že klasifikovanie potravín ako super potraviny je iba marketingový ťah, ktorý má spopularizovať zriedkavé a často drahé výrobky. Ale určite nie je možné poprieť, že ovocie a zelenina, ktoré sa nachádzajú v zoznamoch super potravín, sú charakteristické bohatým množstvom vitamínov, prospešných tukov, rôznych mikroelementov alebo antioxidantov. Zoznámte sa s niektorými druhmi zeleniny a ovocia, ktoré sú na zozname super potravín!
Avokádo
Avokádo je veľmi ľahko rozložiteľné v ľudskom organizme. Nenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté v tomto plode znižujú hladinu cholesterolu a predchádzajú Alzheimerovej chorobe. Vitamín C predchádza procesu starnutia buniek a posilňuje ich. Vzhľadom na vysoký obsah draslíka, konzumácia avokáda sa odporúča osobám, ktoré žijú v strese, sú neustále unavení a deprimovaní.
Cesnak
O výhodách konzumácie cesnaku sa hovorilo už v staroveku. Tvrdilo sa, že vďaka cesnaku je možné zachovať si dlhý život, zdravie a mladosť. Strúčiky cesnaku v sebe skrývajú predovšetkým vitamín C a B1. Ale vzhľadom na to, že cesnak sa v kuchyni používa len v malom množstve, minimálnym spôsobom obohacuje našu stravu. Cenia sa ale predovšetkým jeho antibakteriálne účinky.
Zázvor
Dobré vlastnosti zázvoru sú rovnako známe už po stáročia. Podporuje imunitný systém, pretože má schopnosť prehriať celé telo. Znižuje cholesterol a srdcový krvný tlak. Výborne vplýva na prácu tráviaceho traktu – zmierňuje nevoľnosť, reguluje prácu žalúdka. Zázvor obsahuje železo, vápnik a magnézium. Pozitívne vplýva na prácu mozgu, podporuje koncentráciu.