Sushi
Aj keď sa sushi väčšinou spája s Japonskom, jeho pradomovom je Čína a údolie rieky Mekong. Svoju dnešnú podobu získalo približne pred 300 rokmi. Prvé sushi sa objavilo už 700 rokov pred naším letopočtom – uvarenú ryžovú hmotu používali rybári ako konzervant, do ktorej ukladali na niekoľko mesiacov surovú vypitvanú rybu. Pôvodne sa však ryža nekonzumovala s rybou, ale vyhadzovala.
Keďže ryža prirodzene kvasí, nasolená ryba tak nehnila. Práve skvasená ryža dodávala rybe kyselkavú chuť, z čoho pramení aj význam slova sushi = kyslosť.
V západných krajinách sa stalo sushi populárne až po 2. svetovej vojne. Napríklad v USA vznikli rôzne druhy sushi ako California roll (v podstate maki sushi, ale pripravené opačným spôsobom – ryža sa nachádza na obvode a morská riasa nori vo vnúti), Philadelphia roll (s lososom, krémovým syrom, uhorkou a cibuľou) a Crunchy roll (California Roll v palacinkovom ceste, často podávané s omáčkou). Pripravuje sa nielen z uvarenej ryže a čerstvých rýb, ale tiež zo zeleniny, hríbov, surimi tyčiniek a tvarohu.
A ako by sa malo sushi správne konzumovať? Stačí dodržať niekoľko jednoduchých pravidiel: nikdy nemiešajte wasabi so sójovou omáčkou, nenamáčajte celý kúsok sushi do sójovej omáčky. Sushi môžete jesť paličkami alebo rukami (iba Sashimi sushi sa konzumuje paličkami).
Teóriu máme za sebou, je najvyšší čas pustiť sa do prípravy sushi. Dobrú chuť!