Ako hodnotiť kvalitu vína?
Ak chcete správne posúdiť kvalitu vína, najskôr si víno dôkladne prezrite. Prvá fáza je teda vizuálna analýza - kontrolujeme intenzitu farby a priehľadnosť - čírosť vína. Jemne zakrúžime pohárom – ak pozorujeme tenké stopy, slzy stekajúce po stene pohára, svedčí to o vyššom obsahu alkoholu, extraktívnych látok alebo prípadne o obsahu zvyškového cukru vo víne. Čím slzy stekajú pomalšie a čím sú od seba vzdialenejšie, tým je obsah týchto látok vo víne väčší.
Ďalšou fázou je zhodnotenie arómy vína. Krúživým pohybom ruky premiešame víno v pohári. Aktivujeme tak všetky prchavé aromatické čiastočky vo víne. Uvoľňujú sa rôzne vône ovocia, kvetov, potravín, prírody – dokonca aj priemyselných produktov.
Potom víno ochutnáme. V tejto fáze analýzy hodnotíme plnosť vína, jeho štruktúru, obsah kyselín a trieslovín, prípadne prítomnosť zvyškového cukru vo víne. V neposlednom rade je dôležitá dochuť, čo znamená ako dlho vnímate víno po prehltnutí. Ideálna je dlhá a príjemná dochuť. Nakoniec sa hodnotí harmónia vína, čo znamená, že do seba všetky zložky krásne zapadajú, nič nevyčnieva, chuť korešponduje s vôňou.