0

Ako hodnotiť kvalitu vína?

Ak chcete správne posúdiť kvalitu vína, najskôr si víno dôkladne prezrite. Prvá fáza je teda vizuálna analýza - kontrolujeme intenzitu farby a priehľadnosť - čírosť vína. Jemne zakrúžime pohárom – ak pozorujeme tenké stopy, slzy stekajúce po stene pohára, svedčí to o vyššom obsahu alkoholu, extraktívnych látok alebo prípadne o obsahu zvyškového cukru vo víne. Čím slzy stekajú pomalšie a čím sú od seba vzdialenejšie, tým je obsah týchto látok vo víne väčší.

Ďalšou fázou je zhodnotenie arómy vína. Krúživým pohybom ruky premiešame víno v pohári. Aktivujeme tak všetky prchavé aromatické čiastočky vo víne. Uvoľňujú sa rôzne vône ovocia, kvetov, potravín, prírody – dokonca aj priemyselných produktov.

Potom víno ochutnáme. V tejto fáze analýzy hodnotíme plnosť vína, jeho štruktúru, obsah kyselín a trieslovín, prípadne prítomnosť zvyškového cukru vo víne. V neposlednom rade je dôležitá dochuť, čo znamená ako dlho vnímate víno po prehltnutí. Ideálna je dlhá a príjemná dochuť. Nakoniec sa hodnotí harmónia vína, čo znamená, že do seba všetky zložky krásne zapadajú, nič nevyčnieva, chuť korešponduje s vôňou.

Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať