Ako sa vyrába šumivé víno?
Šumivé víno sa vyrába dvoma spôsobmi:
1. Charmatova metóda
Najskôr sa vyrobí základné tiché víno. Potom sa vyrobí tzv. Cuvée (zmes niekoľkých základných vín), čo je úplne typické pre výrobu šumivých vín. Cuvée sa naplní do tanku a v určitom pomere sa k nemu pridajú cukor a kvasinky (táto zmes sa nazýva tirážny likér). Cukor v zmesi pre kvasinky pôsobí ako výživa. Kvasinky zase svojou činnosťou spôsobia opätovný rozkvas vína. Tento proces sa nazýva druhotná fermentácia, pri ktorej vzniká alkohol a oxid uhličitý. Vzhľadom k tomu, že tank je hermeticky uzavretý, oxid uhličitý nemá kam uniknúť. Je absorbovaný do vína a spôsobuje tak známe perlenie. Akonáhle kvasinky skonzumujú všetok cukor, proces kvasenia sa ukončí a kvasinky odumrú. Víno sa následne prefiltruje, aby sa odumreté organizmy z vína odstránili a víno bolo čisté. Záverečná fáza je fľaškovanie, pri ktorom sa do vína pridáva tzv. dozážny likér (zmes toho istého vína a cukru), aby sa dosiahla požadovaná cukornatosť podľa kategórie, ktorú chce vinár vyrobiť (Extra Brut, Brut, Extra Sec, Sec, Demi Sec, Doux).
2. Tradičná metóda
Keď sa Cuvée (zmes niekoľkých základných vín) pri tradičnej metóde naplní do jednotlivých fliaš, pridajú sa v určitom pomere cukor, kvasinky a striasacie činidlo (vzniká tak opäť tzv. tirážny likér). Fľaše sa uzatvoria korunkovým uzáverom a naskladajú sa vodorovne do určeného priestoru. Tu prebieha druhotná fermentácia. Uskladnené fľaše zrejú minimálne 9 mesiacov. Akonáhle kvasinky skonzumujú všetok cukor, proces kvasenia sa končí. Kvasinky odumrú a usadia sa po boku fľaše. Kvasinky je potrebné mechanicky odstrániť, aby bolo víno čisté. Slúži na to špeciálny stojan Pupiter, do ktorého sa fľaše naskladajú hrdlom nadol a krúživými pohybmi doprava a doľava sa odumreté kvasinky postupne striasajú do hrdla fľaše. To sa potom ponorí do ľadového kúpeľa, kal zmrzne a otvorí sa korunkový uzáver. Zamrznutý kvasný kal sa odstrelí a víno ostane celkom čisté. Záverečnou fázou je rovnako ako pri Charmatovej metóde fľaškovanie.