Apelácia vína
Apelácia je výraz, ktorý najčastejšie používame pri francúzskych a talianskych vínach, menej sa používa aj pri španielskych. Vo svojej podstate označuje región, ktorý sa nachádza v nejakej vinárskej oblasti. Región väčšinou nesie názov podľa dediny alebo mesta, kde sa nachádza a kam katastrálne patrí. Výrobca môže názov vinárskej apelácie uvádzať na etikete len vtedy, ak je víno vyrobené v súlade s normami stanovenými v danej apelácii. Normy sa týkajú odrodovej skladby vo viniciach, ktorá je určená na základe historických tradícií a dlhodobých skúseností. Normy sú tiež dané zákonom, ktorý určuje: spôsob pestovania vínnej révy, limity úrody, koľko ton sa smie zozbierať z jedného hektáru, spôsob zberu – ručne alebo mechanicky, vinifikácia, zrenie, typ fľaše, do ktorej sa smie víno plniť, ale aj doba, ako dlho môže byť víno uvedené na trhu.
Skutočnosť, že je víno označené apeláciou ale neznamená, že bude lepšie chutiť. Chuť vína je individuálna záležitosť. Toto označenie nám však aspoň zaistí, že ide o produkt, ktorý prešiel určitou kontrolou príslušných orgánov.