Pozrime sa do vinice
Vinica je pozemok, na ktorom sa pestuje vínna réva. Hrozno z vinice sa dá použiť na priamu spotrebu ako stolové hrozno, alebo sa môže ďalej spracovávať na výrobu vína.
Rozdielnosť a kvalita viníc je ovplyvnená nasledujúcimi faktormi:
- Kvalita pôdy – každá pôda je iná z pohľadu jej zloženia, obsahu a druhov minerálov a tiež ďalším chemickým zložením. Každá odroda vína preferuje iný typ pôdy.
- Podnebie – rôzne odrody vínnej révy vyžadujú rôzne podmienky, niektoré majú radšej chladné podnebie, iné zase potrebujú skôr teplé.
- Nadmorská výška – v závislosti od nadmorskej výšky sa mení množstvo a intenzita slnečného žiarenia.
- Prítomnosť vody – každá vínna réva potrebuje pre svoj rast dostatok vody.
Vo svete existuje veľa vinárskych oblastí bohatých na vinice, ale za vinársku veľmoc v pestovaní a výrobe vína považujeme Francúzsko. Či už na základe historických dôvodov alebo vďaka ideálnym klimatickým podmienkam a odrodovej skladbe vo viniciach. Vinice vo Francúzsku sa nachádzajú po celej krajine od severu až na juh. Návšteva viníc a vinárstiev vo Francúzsku je skvelý zážitok, po ktorom určite vaša láska k vínu nadobudne úplne nový rozmer.