Ananás
Ananás je ovocie rastliny, ktorá sa volá ananás jedlý. Je to veľké, šťavnaté ovocie, ktoré vyrastá na krátkej stonke z ružice ostnatých listov. Anglický názov „pineapple“ pochádza zo slov, ktoré znamenajú „jablko“ a „borovicu“, pretože toto ovocie pripomína vyrastenú šišku, čiže „jablko borovice“. Sladký a šťavnatý ananás je pokrytý tvrdými, nejedlými šupinami, ktoré je potrebné pred konzumáciou odstrániť. Ovocie ananásu dosahuje priemernú váhu 1-2 kg, ale väčšiu časť tvorí koruna zo zelených, ostro zakončených listov, panciera, ktorý chráni dužinu a tvrdé lyko, ktoré sa nachádza vo vnútri ovocia.
Aké má vlastnosti?
Ananás je považovaný za ovocie, ktoré pomáha bojovať proti nadmerným kilogramom. Obsahuje bromelín, enzým, ktorý podporuje trávenie rozkladaním bielkovín na aminokyseliny, a taktiež zmierňuje tráviace problémy. V ananáse sa nachádza množstvo bielkovín, ktoré podporujú trávenie a spôsobuje pocit sýtosti.
Ako ho vyberať?
Pri vyberaní ananásu v obchode, by sme mali siahať po žltých alebo oranžových kúskoch. Kôra ananásu by nemala byť príliš mäkká, scvrknutá, listy na vrchole koruny by sa mali dať veľmi ľahko vytiahnuť. Vôňa ananásu by mala byť ľahká a príjemná. Intenzívna vôňa, ktorá pripomína sfermentované ovocie znamená, že ananás je prezretý. Je treba sa vyvarovať ovocia, na ktorých je viditeľná pleseň.
Ako ho pripraviť?
Ananás je ovocie, ktoré sa najčastejšie konzumuje v surovom stave, ale je možné ho využiť aj na prípravu ovocných výrobkov, ako napr. džemov, kompótov a štiav. Veľmi populárne je grilovanie alebo zapekanie ananásu. Ananás sa konzumuje aj v sušenej a kandizovanej forme. Toto ovocie je častou súčasťou dezertov a nápojov. Výborne chutí aj v kombinácií s kyslými jedlami.
Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:
• Energetická hodnota – 54 kcal
• Bielkoviny – 0,4 g
• Cukry – 13,6 g
• Tuky – 0,2 g