
Brokolica
Brokolica pochádza zo stredomorských krajín. Nerastie v prirodzených podmienkach. Patrí medzi kapustovité rastliny, pochádza z tej istej čeľade ako kapusta, karfiol alebo ružičkový kel.
Ako vyzerá?
Brokolica je jednoročná rastlina, zelená, s dlhou hrubou stonkou, ktorá je prikrytá bohatým kvetenstvom. Kvetenstvo sa skladá z nerozvinutých kvetných. Je obklopená hrubými zelenými listami. Čerstvú zeleninu môžeme rozpoznať po jednotnej farbe a jemných, mäkkých stopkách.
Aké má vlastnosti?
Brokolica je bohatá na vitamín C. Taktiež obsahuje betakarotén, ktorý je v organizme spracovaný na vitamín A. Čím sú kvety brokolice tmavšie (tmavozelené, fialové), tým je obsah betakaroténu a vitamínu C vyšší. Vysoká teplota zbavuje zeleninu značnej časti tohto cenného vitamínu, preto sa odporúča variť ju na pare, blanšírovať alebo krátko restovať.
Brokolica je taktiež bohatá na fytochemikálie, ktoré zabraňujú rakovinovým bunkám ničiť štruktúru DNA. Našťastie tepelné spracovanie neničí fytochemikálie – nezabíja ich ani varenie a ani mrazenie.
Nutričné hodnoty v 100 g brokolice:
• Energetická hodnota – 27 kcal
• Bielkoviny – 3 g
• Cukry – 5,2 g
• Tuky– 0,4 g