Broskyňa
Broskyňa pochádza z Číny, kde bola pestovaná stáročia pred našim letopočtom. Patrí medzi kôstkovité ovocie. Vnútri sa nachádza jedna veľká kôstka, ktorá je spojená jemnými vláknami s dužinou. Guľaté ovocie vo veľkosti stredného jablka má kožu pokrytú malinkými chĺpkami, ktorá má oranžovo-červenú farbu. Koža, ako aj dužina sú jedlé.
Aké má vlastnosti?
Broskyne sú ľahko stráviteľné. Často sa odporúčajú pri odtučňovacích diétach vzhľadom na ich pozitívny vplyv na tráviacu sústavu. Broskyne obsahujú veľa vlákniny – najviac vlákniny sa nachádza v jemnej kožke. Vitamíny zo skupiny B majú prečisťujúci a relaxačný účinok. Vitamín B3 je potrebný pri vytváraní hormónu šťastia, čiže serotonínu. Nedostatok tohto vitamínu spôsobuje nervozitu a apatiu. Vďaka vitamínu A broskyne pozitívne pôsobia na stav pokožky.
Ako ich konzumovať?
Broskyne zvyčajne konzumujeme v surovom stave. Môžeme z nich pripravovať džemy alebo kompóty. Ovocie sa taktiež pridáva do koláčov. Je potrebné mať na pamäti, že sterilizované broskyne strácajú najdôležitejšie výživné látky.
Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:
• Energetická hodnota – 4,6 kcal
• Bielkoviny – 1 g
• Cukry – 11,9 g
• Tuky – 0,2 g