Citróny
Citróny sú plody citrónovníka, ktorý dosahuje výšku až 10 metrov. Tento strom kvitne po celý rok. Jeho konáre sú pokryté ostňami. Neveľké ovocie je pokryté žltou kôrou. Podľa botaniky sú citróny bobuľami.
Existuje veľmi veľa odrôd citrónov, ale nemajú vplyv na chuť ovocia. Vyskytujú sa citróny bez kôstok, s rôznou hrúbkou kôry, s rozdielnym tvarom. Odrody sa líšia stupňom odolnosti voči nízkym teplotám.
Aké majú vlastnosti?
Citróny sú bohaté na vitamín C, ktorý priaznivo pôsobí na náš organizmus. Prírodná dávka vitamínu C napomáha pri infekciách a prechladnutiach. Rovnako pôsobí ako prevencia, keďže podporuje imunitu. Citrón je bohatý na polyfenoly, ktoré predchádzajú kardiovaskulárnym ochoreniam.
Pohár vody so šťavou z polovice citróna detoxikuje organizmus. Aj keď je citrón kyslý, je alkalický (zásaditý). Roztok z vody a citrónovej šťavy priaznivo vplýva na žalúdok. Pitie vody s citrónom sa osvedčilo pri mnohých diétach, pretože potláča chuť do jedla.
Okrem vitamínu C, citrón obsahuje aj vitamín A, draslík a vápnik. Ak niekto neobľubuje mlieko, mal by zaradiť do svojej stravy citrusy, pretože nahrádzajú chýbajúce množstvo vápnika (v citrónoch sa nachádza 26 mg na 100 g ovocia). Vápnik prispieva k vývinu kostí. Vápnik je taktiež dôležitý pri vývine nervového systému u plodu, preto by mali citrusy konzumovať aj tehotné ženy.
Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:
• Energetická hodnota – 29 kcal
• Bielkoviny – 0,7-1,1 g
• Cukry – 6,52-7,1 g
• Tuky – 0,3-0,6 g