Hliva ustricová
Hliva je stromový hríb s priemerom od 2 do 25 cm. Má mušľovitý tvar, je mäkká a veľmi jemná. Povrch hlivy je hladký. Farba hríba môže byť rôzna - existuje v odtieňoch hnedej a sivej, no niekedy máva aj modro-fialovú farbu. Biele alebo sivé lupene hlivy rastú veľmi nahusto.
Aké má vlastnosti?
Hliva je bohatá na vitamíny B a C. Obsahuje veľké množstvo minerálnych látok, železo, vápnik, horčík či zinok. Pravidelná konzumácia tejto huby znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu.
Ako ju jesť?
Varená sa skvele hodí do polievok alebo ako náplň do palaciniek. Výborne chutí obaľovaná v strúhanke a vyprážaná na panvici.
Nutričné hodnoty v 100 g:
• Energetická hodnota – 33 kcal
• Bielkoviny – 3,3 g
• Cukry – 6,1 g
• Tuky – 0,4 g