späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Hruška

Hrušky prišli do Európy z Ázie a boli pestované už v starovekom Ríme a Grécku. Od 17. storočia boli rozšírené vo Francúzsku a Belgicku. V súčasnej dobe poznáme okolo 60 druhov tohto ovocia.

Ako vyzerajú?

Hrušky majú podlhovastý, trochu kužeľový tvar, často veľmi nepravidelný a asymetrický. Šupka hrušiek je dosť hrubá a má zelenú, žltú alebo hnedú farbu. Škvrny, ktorými bývajú pokryté sú prirodzeným javom a nesvedčia o chorobe plodov.

Ako si vybrať?

Keď si vyberáme hrušky v obchode, mali by sme siahnuť po pevných, no nie príliš tvrdých kúskoch. Počas dozrievania hrušky mäknú a ich dužina sa stáva sladšou. Mali by sme sa vyhýbať príliš mäkkému, prezretému a nahnitému ovociu, ako aj mechanicky poškodenému.

Aké majú vlastnosti?

Hrušky sú bohaté na draslík, preto sa ich konzumácia odporúča osobám s ochoreniami srdca. Šťava z hrušiek pôsobí proti horúčkam a vďaka tomu, že len zriedka spôsobujú alergie, sa výborne hodia aj pre deti.

 

Nutričné hodnoty v 100 g hrušiek:

• Energetická hodnota –54 kcal

• Bielkoviny – 0,6 g

• Cukry – 14,4 g

• Tuky – 0,2 g

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať