Hruška
Hrušky prišli do Európy z Ázie a boli pestované už v starovekom Ríme a Grécku. Od 17. storočia boli rozšírené vo Francúzsku a Belgicku. V súčasnej dobe poznáme okolo 60 druhov tohto ovocia.
Ako vyzerajú?
Hrušky majú podlhovastý, trochu kužeľový tvar, často veľmi nepravidelný a asymetrický. Šupka hrušiek je dosť hrubá a má zelenú, žltú alebo hnedú farbu. Škvrny, ktorými bývajú pokryté sú prirodzeným javom a nesvedčia o chorobe plodov.
Ako si vybrať?
Keď si vyberáme hrušky v obchode, mali by sme siahnuť po pevných, no nie príliš tvrdých kúskoch. Počas dozrievania hrušky mäknú a ich dužina sa stáva sladšou. Mali by sme sa vyhýbať príliš mäkkému, prezretému a nahnitému ovociu, ako aj mechanicky poškodenému.
Aké majú vlastnosti?
Hrušky sú bohaté na draslík, preto sa ich konzumácia odporúča osobám s ochoreniami srdca. Šťava z hrušiek pôsobí proti horúčkam a vďaka tomu, že len zriedka spôsobujú alergie, sa výborne hodia aj pre deti.
Nutričné hodnoty v 100 g hrušiek:
• Energetická hodnota –54 kcal
• Bielkoviny – 0,6 g
• Cukry – 14,4 g
• Tuky – 0,2 g