Kaleráb
Kaleráb je odrodou kapusty. Nevyskytuje sa voľne v prírode, pestuje sa kultivovane v našich záhradách. Kaleráb nie je koreňom. Buľva rastie medzi stonkami a koreňovým systémom nad zemou. Nachádza sa v dvoch odrodách – z vonkajšej časti môže byť svetlozelená alebo fialová. Bez ohľadu na farbu šupky, vnútri je vždy biely. Ako ho konzumovať?
Táto zelenina bola obľúbená už v starovekom Ríme. Kaleráb je potrebné pred konzumáciou ošúpať. Je možné ho konzumovať v surovom stave, ako aj varený.
Aké má vlastnosti?
Jedna hlávka kalerábu pokrýva dennú spotrebu dávky vitamínu C u dospelej osoby. Vďaka obsahu vlákniny vplýva na prácu tráviaceho traktu, vrátane peristaltiky čriev. Rozpustná vláknina pomáha znižovať cholesterol, naopak nerozpustná vláknina chráni pred zápchou. Kaleráb obsahuje draslík, ktorý reguluje arteriálny krvný tlak. Kaleráb je zeleninou, ktorá nevyvoláva alergické reakcie, preto ho môžu konzumovať deti už od 7 mesiacov. Kaleráb má nízky glykemický index, preto je vhodný aj pre diabetikov. Šťava z kalerábu sa odporúča pri krvácaní z nosa.
Ako ho kupovať?
Pri vyberaní kalerábu v obchodoch, by sme mali venovať pozornosť farbe a stavu stoniek – mali by byť zelené a svieže, nemali by pôsobiť zvädnuto. Samotná buľva musí byť tvrdá a svieža. Kaleráb môžeme skladovať v chladničke, nie však viac ako 5 dní.
Nutričné hodnota v 100 g ovocia:
• Energetická hodnota – 29 kcal
• Bielkoviny – 2,2 g
• Cukry – 6,5 g
• Tuky– 0,3 g