späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Maliny

Maliny sú ovocím rastúcim na kríkoch z čeľade ružovitých. V závislosti od odrody môžu byť, ružové, červené, biele, žlté, purpurové a dokonca aj čierne. Ovocie maliny sa skladá z početných, malých zrniečok, majú guľatý tvar a vo vnútri sú prázdne. Maliny sa vyskytujú aj voľne rastúce v lesoch.

Ako ich vyberať?

Pri kúpe malín, je potrebné vyberať zdravé ovocie, čerstvé a bez zafarbení. Strániť sa malín, ktoré sú pokryté bielym povlakom, sú nahnilé alebo sa nachádzajú v susedstve nahnitého ovocia.

Aké majú vlastnosti?

 

Maliny sú dokonalým zdrojom vitamínu C, vitamínu E, kyseliny listovej a vlákniny. Šťava z malín detoxikuje organizmus, napomáha tráveniu a priaznivo vplýva na zápal močového mechúra. Malinový ocot pomáha liečiť infekcie hrdla.

Ako ho využívať?

Maliny sú všestranným ovocím – konzumujú sa v surovom stave, ako aj spracované. Vďaka vysokému obsahu pektínu sú maliny dokonalou surovinou na výrobu džemov a želé. Vo všeobecnosti sa maliny konzumujú na sladko, ale môžu sa používať aj ako príloha ku kyslým jedlám.

 

Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:

• Energetická hodnota – 29 kcal

• Bielkoviny – 1,3 g

• Cukry – 12,0 g

• Tuky – 0,3 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať