Maliny
Maliny sú ovocím rastúcim na kríkoch z čeľade ružovitých. V závislosti od odrody môžu byť, ružové, červené, biele, žlté, purpurové a dokonca aj čierne. Ovocie maliny sa skladá z početných, malých zrniečok, majú guľatý tvar a vo vnútri sú prázdne. Maliny sa vyskytujú aj voľne rastúce v lesoch.
Ako ich vyberať?
Pri kúpe malín, je potrebné vyberať zdravé ovocie, čerstvé a bez zafarbení. Strániť sa malín, ktoré sú pokryté bielym povlakom, sú nahnilé alebo sa nachádzajú v susedstve nahnitého ovocia.
Aké majú vlastnosti?
Maliny sú dokonalým zdrojom vitamínu C, vitamínu E, kyseliny listovej a vlákniny. Šťava z malín detoxikuje organizmus, napomáha tráveniu a priaznivo vplýva na zápal močového mechúra. Malinový ocot pomáha liečiť infekcie hrdla.
Ako ho využívať?
Maliny sú všestranným ovocím – konzumujú sa v surovom stave, ako aj spracované. Vďaka vysokému obsahu pektínu sú maliny dokonalou surovinou na výrobu džemov a želé. Vo všeobecnosti sa maliny konzumujú na sladko, ale môžu sa používať aj ako príloha ku kyslým jedlám.
Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:
• Energetická hodnota – 29 kcal
• Bielkoviny – 1,3 g
• Cukry – 12,0 g
• Tuky – 0,3 g