
Nektárinka
Nektárinka je odrodou broskyne. V dávnejších dobách bola nektárinka považovaná za kríženca slivky s broskyňou, ale genetické výskumy túto možnosť vylúčili. Má hladkú, lesklú kožu, ktorá má žlto-oranžovo - červené odtiene. Vnútri ovocia sa skrýva jedna, pomerne veľká kôstka. Dužina nektárinky je zvyčajne žltá, tvrdá a veľmi šťavnatá. Nektárinky sa začali konzumovať až na začiatku 20. storočia.
Aké má vlastnosti?
Jedna nektárinka pokrýva dennú potrebu vitamínu C u dospelého človeka, preto podporuje náš imunitný systém. Vitamín C napomáha organizmu vstrebávať železo. Produkuje kolagén, ktorý spôsobuje, že naša pokožka sa stáva pružnou. Strácaním kolagénu z pokožky vznikajú vrásky.
Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:
• Energetická hodnota – 48 kcal
• Bielkovina – 0,9 g
• Cukry – 11,8 g
• Tuky – 0,2 g