späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Pažítka

Pažítka pochádza z rastlín cesnakovitých a divoko rastie skoro na celom svete. Pestuje sa už od staroveku. Konzumuje sa zelená časť pažítky – dlhé, 25 cm listy. Pažítka sa považuje za korenie.

Aké má vlastnosti?

Listy pažítky sú bohaté na vitamín C a vitamíny skupiny B. Obsahujú veľké množstvá minerálnych prvkov, ako napríklad draslík, fosfor, vápnik či horčík. Má antiseptické účinky. Za charakteristickú vôňu vďačí zlúčeninám síry.

Pažítka zlepšuje fungovanie tráviaceho traktu – zlepšuje trávenie a podporuje činnosť čriev. Vo väčšom množstve prečisťuje organizmus. Odporúča sa osobám s menším apetítom.

Kam ju používať?

Pažítka sa skvele hodí do čerstvých šalátov alebo na chlebíky. Výborná je tiež v jogurtových omáčkach, ako prídavok do kefírov, tvarohov alebo vaječných jedál.

Ako nakupovať?

Čerstvá pažítka by mala mať pevné listy intenzívnej vône. Žiaden list nemôže mať stopy hniloby – má to vplyv na jej vôňu aj chuť.

 

Nutričné hodnoty v 100 g pažítky:

• Energetická hodnota – 27 kcal

• Bielkoviny – 3,6 g

• Cukry – 1,6 g

• Tuky – 0,7 g

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať