späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Pažítka

Pažítka pochádza z rastlín cesnakovitých a divoko rastie skoro na celom svete. Pestuje sa už od staroveku. Konzumuje sa zelená časť pažítky – dlhé, 25 cm listy. Pažítka sa považuje za korenie.

Aké má vlastnosti?

Listy pažítky sú bohaté na vitamín C a vitamíny skupiny B. Obsahujú veľké množstvá minerálnych prvkov, ako napríklad draslík, fosfor, vápnik či horčík. Má antiseptické účinky. Za charakteristickú vôňu vďačí zlúčeninám síry.

Pažítka zlepšuje fungovanie tráviaceho traktu – zlepšuje trávenie a podporuje činnosť čriev. Vo väčšom množstve prečisťuje organizmus. Odporúča sa osobám s menším apetítom.

Kam ju používať?

Pažítka sa skvele hodí do čerstvých šalátov alebo na chlebíky. Výborná je tiež v jogurtových omáčkach, ako prídavok do kefírov, tvarohov alebo vaječných jedál.

Ako nakupovať?

Čerstvá pažítka by mala mať pevné listy intenzívnej vône. Žiaden list nemôže mať stopy hniloby – má to vplyv na jej vôňu aj chuť.

 

Nutričné hodnoty v 100 g pažítky:

• Energetická hodnota – 27 kcal

• Bielkoviny – 3,6 g

• Cukry – 1,6 g

• Tuky – 0,7 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info