
Pažítka
Pažítka pochádza z rastlín cesnakovitých a divoko rastie skoro na celom svete. Pestuje sa už od staroveku. Konzumuje sa zelená časť pažítky – dlhé, 25 cm listy. Pažítka sa považuje za korenie.
Aké má vlastnosti?
Listy pažítky sú bohaté na vitamín C a vitamíny skupiny B. Obsahujú veľké množstvá minerálnych prvkov, ako napríklad draslík, fosfor, vápnik či horčík. Má antiseptické účinky. Za charakteristickú vôňu vďačí zlúčeninám síry.
Pažítka zlepšuje fungovanie tráviaceho traktu – zlepšuje trávenie a podporuje činnosť čriev. Vo väčšom množstve prečisťuje organizmus. Odporúča sa osobám s menším apetítom.
Kam ju používať?
Pažítka sa skvele hodí do čerstvých šalátov alebo na chlebíky. Výborná je tiež v jogurtových omáčkach, ako prídavok do kefírov, tvarohov alebo vaječných jedál.
Ako nakupovať?
Čerstvá pažítka by mala mať pevné listy intenzívnej vône. Žiaden list nemôže mať stopy hniloby – má to vplyv na jej vôňu aj chuť.
Nutričné hodnoty v 100 g pažítky:
• Energetická hodnota – 27 kcal
• Bielkoviny – 3,6 g
• Cukry – 1,6 g
• Tuky – 0,7 g