Petržlen
Petržlen je rastlina, ktorá patrí do čeľade zelerovitých. Jeho koreň aj jeho listy sú jedlé. Liečivé účinky petržlenu sú známe a používané už stáročia.
Ako vyzerá?
Koreň petržlenu je biely. Listy vňate majú sýtu zelenú farbu, môžu byť hladké alebo kučeravé.
Aké má vlastnosti?
Aj koreň aj listy zeleniny obsahujú vitamíny B, vitamíny A a C a pre ženy dôležitú kyselinu listovú. Petržlenová vňať obsahuje viac vitamínu C v 100 g ako citrón. Tento vitamín má pozitívny vplyv na náš imunitný systém a napomáha vstrebávaniu železa, ktoré sa tiež nachádza v tejto zelenine. Železo chráni pred anémiou. Obe časti petržlenu obsahujú látky so silným antioxidačným účinkom, tzv. flavonoidy. Spomaľujú proces starnutia na bunkovej úrovni a chránia bunky nášho organizmu pred škodlivými látkami.
Nutričné hodnoty v 100 g koreňa petržlenu:
• Energetická hodnota – 38 kcal
• Bielkoviny – 2,6 g
• Cukry – 10,5 g
• Tuky – 0,5 g
Nutričné hodnoty v 100 g vňate petržlenu:
• Energetická hodnota – 41 kcal
• Bielkoviny – 4,4 g
• Cukry – 9,0 g
• Tuky – 0,4 g