späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Petržlen

Petržlen je rastlina, ktorá patrí do čeľade zelerovitých. Jeho koreň aj jeho listy sú jedlé. Liečivé účinky petržlenu sú známe a používané už stáročia.

Ako vyzerá?

Koreň petržlenu je biely. Listy vňate majú sýtu zelenú farbu, môžu byť hladké alebo kučeravé.

Aké má vlastnosti?

Aj koreň aj listy zeleniny obsahujú vitamíny B, vitamíny A a C a pre ženy dôležitú kyselinu listovú. Petržlenová vňať obsahuje viac vitamínu C v 100 g ako citrón. Tento vitamín má pozitívny vplyv na náš imunitný systém a napomáha vstrebávaniu železa, ktoré sa tiež nachádza v tejto zelenine. Železo chráni pred anémiou. Obe časti petržlenu obsahujú látky so silným antioxidačným účinkom, tzv. flavonoidy. Spomaľujú proces starnutia na bunkovej úrovni a chránia bunky nášho organizmu pred škodlivými látkami.

 

Nutričné hodnoty v 100 g koreňa petržlenu:

• Energetická hodnota – 38 kcal

• Bielkoviny – 2,6 g

• Cukry – 10,5 g

• Tuky – 0,5 g

 

Nutričné hodnoty v 100 g vňate petržlenu:

• Energetická hodnota – 41 kcal

• Bielkoviny – 4,4 g

• Cukry – 9,0 g

• Tuky – 0,4 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info