Ríbezle
Ríbezle – guľaté bobule malých rozmerov rastúce v dlhých strapcoch na kríkoch, ktoré dosahujú výšku až 3 metre. Ovocie má tri farby: červenú, čiernu a málo populárnu – bielu. Aj keď patria do jednej čeľade, majú rozdielne vlastnosti. Všetky ríbezle, bez ohľadu na ich farbu, sa odporúčajú osobám, ktoré majú problémy s kardiovaskulárnym systémom, pretože vďaka obsahu rutínu, podporujú krvné kapiláry.
Čierne ríbezle
Čierne ríbezle sú ovocie, ktoré obsahuje najviac vitamínu C. Iba 30 g čiernych ríbezlí pokryje dennú dávku vitamínu C pre dospelú osobu, výskumy poukazujú na to, že tento vitamín je v nich veľmi trvácny. V šupke sa nachádzajú antocianíny, ktoré chránia organizmus pred žalúdočnými ťažkosťami. V škandinávskych štátoch sa sušené čierne ríbezle vo forme prášku využívajú ako liek proti hnačke. Antocianíny pôsobia protizápalovo, vďaka čomu nápoje z čiernej ríbezle zmierňujú bolesti hrdla.
Ako ich využiť?
V kuchyni sa čierne ríbezle používajú v surovom stave, ale aj na ďalšie spracovanie, ako sú šťavy, sirupy a ovocné likéry.
Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:
• Energetická hodnota – 35 kcal
• Bielkoviny – 1,3 g
• Cukry – 14,9 g
• Tuky – 0,2 g
Červené ríbezle
Červené ríbezle obsahujú o niečo menej vitamínu C ako ich čierna odroda. Sú ale bohaté na železo a vápnik. Červené ríbezle je možné konzumovať v surovom stave, sú využiteľné aj ako zložka do rozličných produktov z ovocia. Obsahujú množstvo pektínov, vďaka čomu sú dokonale vhodné na prípravu džemov a želé. Biele ríbezle sú svojim zložením podobné červeným ríbezliam – líšia sa predovšetkým množstvom farbiva.
Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:
• Energetická hodnota – 31 kcal
• Bielkoviny – 1,1 g
• Cukry – 13,8 g
• Tuky – 0,2 g