späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Zemiaky

Zemiaky. Názov „zemiak“ sa vzťahuje na celú rastlinu, ale jedlé sú iba hľuzy, ktoré musia byť tepelne spracované. Mladé zemiaky je možné konzumovať spoločne s tenkou šupkou, naopak dozreté zemiaky je potrebné pred konzumáciou ošúpať. Mladé zemiaky treba šúpať veľmi natenko, pretože práve pod šupkou sa nachádza najviac výživných látok - bielkoviny, vitamín C, draslík a škrob. Pod šupkou zemiaka sa nachádza aj niacín, ktorý je zodpovedný za spaľovanie tukov a bielkovín v organizme. Vďaka obsahu draslíka znižujú zemiaky krvný tlak.

Aké sú odrody zemiakov?

Zemiaky sú rozdelené do štyroch typov:

- Typ A sú zemiaky s vysokou vlhkosťou a malým obsahom škrobu. Majú tvrdú konzistenciu a počas varenia sa nerozpadávajú, vďaka čomu sa skvele hodia na prípravu šalátov.

- Typ B sú zemiaky, ktoré majú stredne tvrdú dužinu, počas varenia nepraskajú a majú najširšie využitie v kuchyni.

- Typ C sú zemiaky, ktoré majú najväčší obsah škrobu. Ich dužina je krehká a sypká, ľahko sa rozpadávajú, preto sú najvhodnejšie na prípravu knedlí, placiek a pyré.

- Typ D sú zemiaky, s ktorými sa v kuchyni stretávame málokedy, sú využívane skôr na kŕmenie zvierat.

Jednoduchý test na zistenie obsahu škrobu si urobíte, ak prekrojíte zemiak a obtriete o seba polovice – ak sa obidve polovice zemiaka zlepia, je to odroda zemiaka bohatého na škrob.

Ako si vyberať?

Pri kúpe zemiakov, je potrebné vyberať tvrdé, zdravé, tvárne zemiaky, s príjemnou arómou a mechanicky nepoškodené.

 

Nutričné hodnoty v 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota –77 kcal

• Bielkoviny – 1,9 g

• Cukry –18,3 g

• Tuky – 0,1 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať