
Špagety bolognese so šošovicovou omáčkou bez mäsa
Suroviny
- soľ Kania
- 400 g špagiet Combino
- extra panenský olivový olej Primadonna
- 100 g mrkvy
- 100 g zeleru
- 50 g petržlenu
- 2 bobkové listy Kania
- 150 g cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 400 g lúpaných krájaných paradajok s bazalkou Baressa
- mleté čierne korenie Kania
- mleté čili korenie Kania
- 200 g červenej šošovice
- 1 lyžička sušeného oregana Kania
- 1 lyžička sušeného tymianu
- čerstvá bazalka
Servírovanie
- parmezán Milbona
Potrebujeme
hrniec, panvicu, strúhadlo
Postup
Vo vriacej osolenej vode uvaríme špagety podľa návodu na obale. Počas varenia ich občas premiešame. Na rozohriatej hlbšej panvici s olivovým olejom orestujeme na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen. Pridáme bobkové listy. Keď je zelenina mierne opečená, prihodíme nadrobno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Všetko spolu dôkladne orestujeme. Pridáme lúpané krájané paradajky s bazalkou, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a podľa chuti aj mletým čili korením. Do základu prihodíme červenú šošovicu a trochu vody, v ktorej sa varili špagety. Dusíme na miernom ohni prikryté pokrievkou, kým šošovica zmäkne. Uvarené špagety preložíme priamo z hrnca do panvice s omáčkou. V prípade potreby pridáme ešte trochu vody z cestovín a všetko dôkladne premiešame. Prisypeme sušené oregano, tymian a lístky čerstvej bazalky.
Servírovanie
Podávame posypané nastrúhaným parmezánom, ozdobené lístkami čerstvej bazalky a pokvapkané olivovým olejom.