Cícerový nárez
- 250 g sušeného cíceru Campo Largo alebo 600 g vareného cíceru Freshona
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 120 g syra feta Pilos
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletej sladkej papriky Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 5 lyžíc olivového oleja Primadonna
- ½ pomaranča
- 5 lyžíc svetlého piva Argus
- 1 štipľavá paprička (podľa chuti)
- morská soľ v mlynčeku Kania
Čas odstátia: 1 hodina
Potrebujeme
sitko, zapekaciu misu, sekací mixér, malú okrúhlu formičku
POSTUP
Sušený cícer namočíme na minimálne 8 hodín do vody s lyžičkou sódy bikarbóny. Potom ho dôkladne prepláchneme a varíme vo vode približne 40 minút domäkka, tak aby zostal v celosti a nerozpadal sa.
Tip: Počiatočnú penu pozbierame lyžicou a varíme pod pokrievkou.
V zapekacej mise zmiešame uvarený cícer, rozdrvený syr feta, nakrájaný cesnak, rascu, papriku, čierne korenie a olivový olej. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 20 minút. Potom zmes podlejeme pomarančovou šťavou, pivom, premiešame a pečieme ďalším 10 minút v režime s horúcim vzduchom.
Upečenú vychladnutú zmes prenesieme do mixéra, pridáme podľa chuti štipľavú papričku, soľ a rozmixujeme dohladka. Nakoniec prilejeme asi 30 ml studenej vody a opäť mixujeme. Cícerovú zmes vytvarujeme pomocou formičky a necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke.
Tip: Servírovať môžeme ako nárez s červenou cibuľou pokvapkanou citrónovou šťavou, prípadne ako plnku do sendvičov alebo varených vajec, či použiť ako základ pre jednohubky.