Cviklový šalát so špízom z mletého mäsa
Suroviny
- 800 g červenej repy
- olivový olej Primadonna
- 4 stredne veľké zemiaky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 4 lyžice octu
- 1 lyžička celej rasce Kania
- 1 lyžica kvetového medu
- 100 g póru
- 2 červené cibule
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 150 g bieleho jogurtu Pilos
- šťava z ½ citróna
- 100 g čerstvého kozieho syra Pilos
- čerstvá petržlenová vňať
- 600 g mletého mäsa mix
- 1 lyžica čerstvého tymianu
- 1 lyžica čerstvého rozmarínu
- 1 žltá cibuľa
- 8 lahôdkových cibuliek
Potrebujeme
alobal, pekáč, grilovaciu panvicu, špajdle, tyčový mixér
POSTUP
Cviklový šalát
Repu v šupke s trochou olivového oleja zabalíme do alobalu a pečieme v rúre rozohriatej na 200 °C asi 1 hodinu. Hotovú ju vyberieme z alobalu a necháme vychladnúť.
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme zľahka vychladnúť a nakrájame na hrubé plátky. Grilujeme v rozpálenej grilovacej panvici. Hotové ich preložíme do servírovacej misky, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom.
Hotovú repu ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a ochutíme octom, rascou, medom, najemno nakrájaným pórom, jednou červenou cibuľou, olivovým olejom, soľou a korením. Dobre premiešame a necháme odležať aspoň 30 minút. Neskôr môžeme podľa potreby dochutiť.
Dresing
Jogurt zmiešame s citrónovou šťavou, kozím syrom, nasekanou petržlenovou vňaťou, olivovým olejom, soľou a korením. Premiešame tyčovým mixérom a preložíme do servírovacej misky.
Špízy z mletého mäsa
Mleté mäso osolíme, okoreníme, ochutíme najemno nasekaným tymianom a rozmarínom. Dôkladne premiešame a zo zmesi tvarujeme šišky, ktoré napichujeme na špajdle spolu s kúskami žltej a červenej cibule. Špízy ugrilujeme v grilovacej panvici.
Servírovanie
Špízy servírujeme na drevenej doske spolu s miskou šalátu, dresingu a zemiakov. Dozdobíme grilovanou lahôdkovou cibuľkou.