3-chodové narodeninové menu
Šalát s avokádom, mangom a gorgonzolou
- 1 červená cibuľa
- 1 lyžica medu Confeira
- 2 citróny
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 hrsť orechov mix Alesto Fine
- 150 g gorgonzoly Lovilio
- 2 avokáda
- 1 mango
- olivový olej
- 160 g šalátového mixu Di Piú
Toskánska paradajková polievka
- 300 g paradajok
- 1 malá svetlá bageta
- olivový olej
- 4 strúčiky cesnaku
- 400 g krájaných lúpaných paradajok v konzerve Nostia
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- syr Grana Padano Lovilio na posypanie
Bravčová panenka plnená gréckym syrom so sušenými paradajkami
- 200 g cherry paradajok
- 1 lyžica práškového cukru Belbake
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej
- čerstvý tymian
- 100 g šunky sušenej vzduchom Dulano
- 800 g bravčovej panenky
- 100 g gréckeho syra Eridanous
- 4 vetvičky rozmarínu
- 4 strúčiky cesnaku
- 125 g rukoly
- 1 citrón
Šalát s avokádom, mangom a gorgonzolou
Potrebujeme
- mažiar
Postup
Červenú cibuľu nakrájame na tenké prúžky. Preložíme ju do misy, ochutíme medom, šťavou z 1/2 citróna, soľou a mletým čiernym korením. Premiešame a necháme chvíľu marinovať.
Zmes orechov nasucho opečieme na panvici a potom ich rozdrvíme v mažiari. Dôkladne vychladenú gorgonzolu natrháme na kúsky a obalíme v rozdrvených orechoch. Avokádo a mango ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Preložíme do misky, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, trochou olivového oleja a citrónovej šťavy. Premiešame a necháme krátko marinovať.
Šalátový mix ochutíme trochou olivového oleja, citrónovej šťavy, soľou a korením.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naložíme šalátový mix, pridáme kúsky manga a avokáda, marinovanej cibule a na vrch pridáme obalené kúsky gorgonzoly.
Toskánska paradajková polievka
Potrebujeme
- strúhadlo
Postup
Paradajky krátko oblanšírujeme - povaríme vo vriacej vode, ošúpeme a nakrájame na kocky. Z bagety odkrojíme kôrku a nakrájame ju na malé kocky. V kastróle rozpálime väčšie množstvo olivového oleja a dozlatista na ňom opečieme nakrájanú bagetu. Strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno, pridáme do základu a krátko orestujeme. Ďalej pridáme nakrájané čerstvé paradajky a paradajky z konzervy. Osolíme, okoreníme a prilejeme vývar. Varíme asi 20 minút. Na záver pridáme hrsť nasekanej bazalky, premiešame a odstavíme.
Servírovanie
Toskánsku paradajkovú polievku podávame v hlbokých tanieroch posypanú nastrúhaným syrom Grana Padano a pokvapkanú olivovým olejom.
Bravčová panenka plnená gréckym syrom so sušenými paradajkami
Potrebujeme
- papier na pečenie
- malé sitko
- pekáč
- alobal
Postup
Sušené cherry paradajky
Cherry paradajky rozkrojíme na polovice a poukladáme kožou nadol na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme práškovým cukrom, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Na vrch pridáme niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu. Na papier na pečenie poukladáme aj plátky sušenej šunky. Pečieme v rúre pri teplote 170 °C asi 15 - 20 minút.
Bravčová panenka
Bravčovú panenku nakrájame na asi 8 cm kúsky a nožom do každého spravíme otvor, ktorý naplníme gréckym syrom nakrájaným na hrubšie hranolčeky. Panenku poukladáme do pekáča, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme lístky rozmarínu, roztlačené strúčiky cesnaku aj so šupkou, osolíme a okoreníme. Zľahka premiešame a necháme krátko marinovať. Panenku sprudka opečieme na panvici na olivovom oleji zo všetkých strán do zlatohneda, na panvicu pridáme aj cesnak a rozmarín z marinády. Opečené mäso vrátime do pekáča a dáme do rúry na 180 °C na 8 – 10 minút dopiecť. Hneď ako pekáč vyberieme z rúry, prikryjeme ho alobalom a mäso necháme niekoľko minút odpočívať. Pred podávaním nakrájame panenku na plátky.
Rukolový šalát
Rukolu v miske ochutíme citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a mletým čiernym korením. Zľahka premiešame.
Servírovanie
Rukolu rozprestrieme na tanier, pridáme sušené paradajky, opečenú sušenú šunku a plátky plnenej panenky. Na záver polejeme výpekom.