Dlhopečená hus s červenou kapustou
Suroviny
Pečená hus
- 1 hus
- soľ Kania
- 400 g cibule
- 1 lyžica mletej rasce Kania
Červená kapusta
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 1 cibuľa
- 2 lyžice husacej masti (z pečenia husi)
- 100 ml portského vína
- 100 ml jablkovej šťavy
- 100 ml pomarančovej šťavy
- 1 štipka mletej škorice Kania
- 300 g červenej kapusty
- 2 jablká
- 2 lyžice zemiakového škrobu
- 2 lyžice jablčného octu
- 2 lyžice husacej masti (z pečenia husi)
Príloha
- 300 g zemiakov
- 1 vajce
- soľ Kania
- 100 g hrubej múky Belbake
Potrebujeme
zapekaciu misu, hrniec
Postup
Pečená hus
Hus očistíme a odrežeme horné časti krídel, ktoré použijeme na podloženie pekáča. Mäso nasolíme zvnútra aj zvonka, naplníme nakrájanou cibuľou a posypeme rascou zo všetkých strán. Podlejeme vodou a pečieme v rúre vyhriatej na 80 °C približne 12 hodín (ideálne cez noc). Pred podávaním dopečieme na 200 °C asi 30 minút, aby bola koža chrumkavá.
Červená kapusta
V hrnci skaramelizujeme cukor, pridáme nakrájanú cibuľu a husaciu masť z pečenia husi. Potom pridáme portské víno, jablkovú a pomarančovú šťavu. Ochutíme škoricou, rascou a soľou, následne pridáme nastrúhanú kapustu a nakrájané jablká. Dusíme cca 30 minút. Zahustíme zemiakovým škrobom (1 lyžicu škrobu rozmiešame v 1 lyžici vody), dochutíme soľou a octom a krátko povaríme. Nakoniec pridáme ešte trochu husacej masti.
Zemiakové knedle
Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme, necháme vychladnúť a prepasírujeme. Pridáme vajce, osolíme a premiešame. Pridáme múku a vypracujeme cesto. Z hotového cesta vytvarujeme knedle. Knedle vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 20 minút. Potom nakrájame na plátky.
Servírovanie
Pečenú hus servírujeme s kapustou a zemiakovou knedľou.