Tekvicové tortelinky s pažítkovým maslom a syrom Ementál
- 1 tekvica Hokkaido
- soľ Belbake
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- rastlinný olej Promienna
- 40 g masla
- 1/2 malej cibule
- 125 g hladkej múky Belbake
- 125 g hrubej múky Belbake
- 3 vajcia
- čerstvá pažítka
- 12 cherry paradajok
- syr ementál Milbona na posypanie
Potrebujeme
- pekáč
- alobal
- potravinovú fóliu
- potravinársky štetec
- valček
- dosku na vaľkanie
- koliesko na vykrajovanie (s priemerom 6 cm)
- sitko
- strúhadlo
Plnka
Tekvicu rozkrájame na štvrtiny a vydlabeme jadierka. Poukladáme ju na alobalom vystlaný pekáč, osolíme, okoreníme a pokvapkáme rastlinným olejom. Pečieme v rúre 35 – 40 minút pri teplote 180 °C.
V hrnci rozpustíme maslo a krátko na ňom orestujeme najemno nakrájanú cibuľu. Pomocou lyžice vydlabeme z pečenej tekvice dužinu a pridáme k orestovanej cibuli. Dusíme na miernom plameni asi 5 minút, aby sa z tekvice odparila voda. Ochutíme soľou a korením.
Tortelinky
Vo väčšej mise zmiešame hladkú a hrubú múku. Pridáme 1 lyžicu rastlinného oleja a 2 vajcia. Dôkladne premiešame. Keď sa suroviny spoja, cesto prenesieme na dosku a miesime rukami. Dobre vymiesené cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky asi na 30 minút odležať.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrojíme kolieska (s priemerom asi 6 cm). Pomocou potravinárskeho štetca potrieme okraje koliesok rozšľahaným vajcom, do stredu každého kolieska dáme malú lyžičku tekvicovej plnky, cesto preložíme na polovicu, prstami spojíme okraje a stočíme do tvaru tortelinky. Hotové tortelinky varíme v osolenej vriacej vode 3 – 4 minúty, kým vyplávajú na hladinu.
Omáčka
Medzitým nakrájame najemno zväzok pažítky. Cherry paradajky prekrojíme na polovice. Na rozohriatu panvicu dáme trochu vriacej vody, v ktorej sa varili tortelinky (asi 10 lyžíc) a kúsok masla. Keď sa maslo rozpustí, pridáme priamo z vriacej vody uvarené tortelinky. Okoreníme, pridáme najemno nakrájanú pažítku, cherry paradajky a všetko dôkladne premiešame.
Servírovanie
Do hlbokého taniera dáme tortelinky so cherry paradajkami a maslovou omáčkou. Posypeme pažítkou nakrájanou na väčšie kúsky a syrom ementál nastrúhaným nahrubo.