Domáce gnocchi s feniklom a panenkou
- 1 kg zemiakov upečených v šupke
- 250 g hladkej múky Belbake
- 1 vajíčko
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 250 g bravčovej panenky
- olivový olej Primadonna
- 1 fenikel
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 g cherry paradajok
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice masla Pilos
- čerstvá bazalka
- syr grana padano Lovilio na posypanie
Postup
Potrebujeme
- lis na zemiaky
- wok alebo hlbšiu panvicu
- strúhadlo
DOMÁCE GNOCCHI
Upečené zemiaky necháme trochu vychladnúť. Rozrežeme ich na polovice a lyžicou vyberieme vnútro, ktoré prepasírujeme. Pridáme k nim múku, celé vajíčko a štipku soli. Na doske vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na približne rovnako veľké časti. Z každej časti vytvarujeme rukami valček hrubý približne 2 cm. Z valčekov krájame gnocchi (dlhé asi 3 cm). Varíme ich vo vriacej osolenej vode, kým vyplávajú na hladinu (asi 3 – 4 minúty). Gnocchi scedíme (trochu vody, v ktorej sa varili si odložíme na neskôr).
GNOCCHI S PANENKOU
Umytú a očistenú panenku nakrájame na menšie kúsky, ktoré opečieme na rozohriatej panvici (alebo vo woku) s olivovým olejom. Keď získajú zlatohnedú farbu, pridáme na menšie kocky nakrájaný fenikel, cibuľu a cesnak nadrobno a cherry paradajky na ¼. Všetko sprudka orestujeme.
Tip: Suroviny počas opekania zbytočne nemiešame, aby nepustili príliš veľa šťavy a nezačali sa dusiť.
Ochutíme soľou a korením. Pridáme uvarené gnocchi aj s trochou vody, v ktorej sa varili a maslo. Na záver pridáme nahrubo natrhané lístky bazalky a zľahka premiešame.
SERVÍROVANIE
Gnocchi servírujeme posypané nastrúhaným syrom grana padano.