Rizoto so syrom Grana Padano a hovädzím mäsom
- 100 g ryže Arborio
- 60 g syra Grana Padano vcelku
- 1 cibuľa
- olivový olej
- 150 g hovädzieho zadného
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 ml suchého červeného vína
- 400 g krájaných lúpaných paradajok z konzervy Nostia
- asi 1 l nesoleného hovädzieho vývaru
- 100 g hlivy ustricovej
- 2 lyžice masla
- šťava z 1/2 citróna
- čerstvá petržlenová vňať
POTREBUJEME
- strúhadlo
Rizoto
Cibuľu nasekáme nadrobno. Do rozohriateho kastróla pridáme olivový olej a cibuľu na ňom udusíme dosklovita. Hovädzie mäso nakrájame na malé kocky a pridáme restovať k cibuli. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a asi 5 minút restujeme. Potom podlejeme červeným vínom a počkáme, kým sa alkohol z vína odparí. Prisypeme neumytú ryžu a dôkladne premiešame. Pridáme krájané paradajky z konzervy a podlejeme horúcim vývarom tak, aby bola celá zmes zaliata. Za občasného miešania varíme na miernom ohni a pravidelne podlievame horúcim vývarom, aby bola ryža vždy zaliata. Asi po 10 minútach pridáme hlivu nakrájanú na menšie kúsky a ďalej varíme za občasného podlievania horúcim vývarom, aby vzniklo krémové rizoto. Podľa potreby ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Keď ryža zmäkne, pridáme maslo, šťavu z 1/2 citróna, 50 g nahrubo nastrúhaného syra Grana Padano a hrsť nadrobno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate. Stiahneme z ohňa, dôkladne premiešame, aby sa maslo rozpustilo a necháme ešte chvíľu dôjsť.
SERVÍROVANIE
Rizoto naservírujeme do hlbokého taniera. Pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom a posypeme strúhaným syrom Grana Padano.