Dusená hovädzia nožina na pive
Suroviny
- 600 g hovädzej nožiny
- olivový olej Primadonna
- nové korenie Kania
- 3 bobkové listy Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 veľká mrkva
- 1 veľký petržlen
- 150 g zeleru
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 140 g paradajkového pretlaku Freshona
- 500 ml tmavého piva
- čerstvý tymian
Servírovanie
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 1 chlieb
- 1 strúčik cesnaku
Potrebujeme
veľký kastról
POSTUP
V rozohriatom kastróle s olejom restujeme očistené mäso nakrájané na menšie kúsky. Ochutíme novým korením a bobkovými listami. Po chvíli osolíme, okoreníme a opekáme zo všetkých strán.
Keď sa mäso zatiahne, pridáme koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler) nakrájanú na hranolčeky, soľ, korenie a premiešame. Po chvíli vložíme do kastróla aj cibuľu a cesnak nasekané nadrobno. Podľa potreby prilejeme olej a primiešame paradajkový pretlak. Krátko orestujeme, podlejeme pivom a horúcou vodou tak, aby mäso bolo zaliate. Prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka 60 až 90 minút.
Tip: Podľa potreby prilievame horúcu vodu aj počas dusenia.
Na záver dochutíme najemno nasekaným tymianom.
Servírovanie
Porciu dusenej hovädzej nožiny posypeme nadrobno nakrájanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky a servírujeme s na oleji opečeným krajcom chleba, ktorý jemne potrieme cesnakom.