Dusené bravčové kocky s balsamicom a hubami
- 1 kg bravčových kociek na guláš
- olivový olej Primadonna
- 5 strúčikov cesnaku
- 3 bobkové listy Mikado
- pár guľôčok nového korenia Mikado
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 150 g húb šitake
- 150 ml balsamica Acentino
- 1 lyžica trstinového cukru Belbake
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 lyžice masla Pilos
- 1 lyžica zemiakového škrobu Belbake
- 500 g guľatozrnnej ryže Golden Sun
- 250 g zelenej špargle
- 250 g bielej špargle
- 1 póru (iba bielej časti)
- 200 g mrazeného hrášku Chira
- čerstvá petržlenová vňať
- čerstvá bazalka
Potrebujeme
- wok alebo hlbšiu panvicu
Postup
Dusené bravčové kocky s balsamicom
Vo väčšom hrnci rozohrejeme trochu olivového oleja. Pridáme umyté, osušené bravčové kocky a cesnak nakrájaný na plátky. Ochutíme bobkovými listami, novým korením, soľou a čiernym korením. Keď je mäso orestované dozlatista, pridáme huby šitake, ktoré sme rozrezali na polovice. Dôkladne premiešame a podlejeme balsamicom. Pridáme trstinový cukor a 1 l teplého vývaru.
Dusíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 1 hodinu domäkka. Podľa potreby počas dusenia prilievame zvyšný vývar. Chvíľu pred dokončením pridáme 1 lyžicu masla, ktoré necháme rozpustiť. Na záver zahustíme zemiakovým škrobom, ktorý sme rozmiešali v troche studenej vody. Povaríme ešte 5 minút.
Ryža so špargľou a hráškom
Ryžu uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka (približne 10 minút). Scedíme ju a necháme odkvapkať. Zo špargle odrežeme drevnaté konce (približne 2 cm). Pomocou škrabky ju očistíme do 2/3 (hlavičky nešúpeme) a umyjeme. Potom ju nakrájame na menšie kúsky (hlavičky nekrájame).
Vo woku alebo hlbšej panvici rozpustíme zvyšné maslo, na ktorom orestujeme najemno nasekanú bielu časť póru, nakrájanú špargľu a rozmrazený hrášok. Ochutíme čiernym korením a soľou. Restujeme na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne. Potom primiešame ešte teplú ryžu, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a lístky bazalky.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme porciu ryže so špargľou a hráškom. Do stredu pridáme dusené bravčové kocky s balsamicom a hubami šitake.