Pečené bravčové koleno
Suroviny
- 5 l vody
- 200 g jedlej kamennej soli
- 40 g kryštálového cukru Belbake
- 4 zadné bravčové kolená
- 25 guľôčok čierneho korenia Kania
- 10 guľôčok nového korenia Kania
- 5 bobkových listov Kania
- 8 strúčikov cesnaku
- strúhaný chren Kania
- plnotučná horčica
- remeselný peceň
- korenené uhorky Cornichons Freshona
Potrebujeme
- plech, lis na cesnak
POSTUP
Vo vode rozmiešame soľ spolu s cukrom.
Tip: Množstvo soľného roztoku prispôsobíme množstvu kolien, pričom pomer vody, soli a cukru zachováme.
Na kolenách narežeme dookola kožu.
Tip: Ak odložíme mäso na 30 minúť do mrazničky, tak sa bude koža ľahšie krájať.
Kolená preložíme do soľného roztoku a pridáme čierne a nové korenie, bobkové listy a prelisovaný cesnak. Necháme aspoň 3 dni marinovať v chladničke.
Tip: Ak kolená nie sú celé potopené, tak ich pravidelne otáčame.
Marinované kolená vyberieme z roztoku na plech a podliate vodou pečieme v rúre vyhriatej na 120 °C asi 5,5 hodiny. Následne rúru nastavíme na 230 °C na teplý vzduch alebo gril a dopečieme do chrumkava.
Servírovanie
Z mäkkého mäsa pred servírovaním vytiahneme menšiu kosť a podávame ideálne na drievku s chrenom, horčicou, čerstvým chlebom a kyslými uhorkami.