Dusené bravčové so slivkami a špeclami
- 600 g bravčových kociek na guláš
- 1 stredne veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 stopky stopkového zeleru
- 1 lyžica bravčovej masti Pikok
- 2 bobkové listy Mikado
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 g sušených sliviek Gardis
- 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
- štipka mletej škorice Mikado
- 1 hrsť strúhanky Belbake
- 1 lyžica slivkového lekváru Sympathica
- 150 ml suchého červeného vína Bordeaux
- 1 l teplého zeleninového vývaru
- šťava z 1 citróna
- 500 g chladených špeclí Chef Select
- 1 lyžica masla Pilos
- čerstvá mäta
Potrebujeme
- strúhadlo
- sitko
Dusené bravčové so slivkami
Cibuľu, cesnak a stopkový zeler nakrájame nadrobno a orestujeme v hrnci na rozohriatej bravčovej masti. Pridáme bobkové listy, bravčové kocky, osolíme a okoreníme. Keď je mäso orestované, pridáme sušené slivky prerezané na polovice, nastrúhaný zázvor, štipku škorice a strúhanku. Pridáme slivkový lekvár a ešte chvíľu restujeme. Podlejeme červeným vínom a počkáme, kým sa z neho odparí alkohol. Potom prilejeme asi 700 ml teplého zeleninového vývaru. Bravčové kocky dusíme na miernom plameni pod pokrievkou približne 1 hodinu domäkka. Počas dusenia podľa potreby prilievame zvyšný vývar. Na záver pridáme šťavu z polovice citróna.
Špecle
Špecle krátko povaríme vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú (asi 1 - 2 minúty), scedíme a necháme odkvapkať. Potom ich orestujeme na panvici na rozpustenom masle.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme porciu špeclí a vedľa dusené bravčové so slivkami. Jedlo posypeme lístkami čerstvej mäty.
Video, ako OČISTIŤ ZÁZVOR, nájdete na www.kuchynalidla.sk v kategórii Triky.