Tekvicový prívarok s mäsovými guľkami
Tekvicový prívarok
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 väčšia tekvica hokkaido
- čerstvý tymian
- 50 ml suchého bieleho vína
- 50 g masla Pilos
- 80 g parmezánu Lovilio vcelku
- 1 citrón
Mäsové guľky
- 1 kg mletého mäsa mix
- 1 menšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť strúhanky Belbake
- 1 vajíčko
POSTUP
POTREBUJEME
- strúhadlo
- pučidlo na zemiaky
- zapekaciu misu alebo plech
Tekvicový prívarok
Nadrobno nasekanú cibuľu spolu s cesnakom restujeme na olivovom oleji. Po chvíli pridáme aj štipľavú papričku nasekanú nadrobno, z ktorej sme predtým odstránili semienka. Základ osolíme a okoreníme. Keď je zlatistý, pridáme dôkladne umytú tekvicu nakrájanú na kocky a tymian. Premiešame, podlejeme vínom a chvíľu varíme, aby sa z vína odparil alkohol. Podlejeme teplou vodou, aby bola tekvica jemne zaliata a pod pokrievkou dusíme domäkka.
Tip: Ak je treba, počas dusenia ešte podlievame, ale dávame pozor, aby na záver prívarok nebol príliš riedky.
Tesne pred dokončením pridáme najemno nastrúhaný syr, maslo a tekvicu popučíme. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
Mäsové guľky
K mletému mäsu pridáme cibuľu, cesnak a tymian nasekané nadrobno, strúhanku a vajíčko. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. Zo zmesi tvarujeme menšie guľky, ktoré ukladáme vedľa seba do zapekacej misy vymastenej olivovým olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 15 minút (v závislosti od veľkosti).
Servírovanie
Mäsové guľky servírujeme s tekvicovým prívarkom. Jedlo môžeme ešte dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou a hoblinkami parmezánu.