Dusené morčacie stehná s vínovou omáčkou
- 4 dolné morčacie stehná
- soľ Belbake
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 50 ml olivového oleja Italiamo
- 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- 100 g cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice paradajkového pretlaku Mikado
- 500 ml suchého červeného vína Bordeaux
- 5 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 5 guľôčok nového korenia Mikado
- 3 bobkové listy Mikado
- 2 vetvičky rozmarínu
- 2 vetvičky tymianu
- asi 1 l morčacieho vývaru
- francúzske maslo (1 lyžica zmäknutého masla
- vymiešaná s 1 lyžicou hladkej múky)
- kôra z 1 citróna
- kôra z 1 pomaranča
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Potrebujeme
- Lsitko
Morčacie stehná
Umyté morčacie stehná vykostíme tak, že vyrežeme hlavnú kosť, odrežeme mäso od kože a odstránime šľachy (z kosti, kože a šliach pripravíme vývar). Potom mäso nakrájame na väčšie kusy, osolíme a okoreníme. Opečieme ho zo všetkých strán v hrnci na olivovom oleji dozlatista a preložíme do misy.
Vínová omáčka
Koreňovú zeleninu nakrájame na menšie kocky a orestujeme na výpeku z mäsa. Cibuľu a cesnak nakrájame na väčšie kusy a po chvíli pridáme k zelenine. Po 10 minútach pridáme paradajkový pretlak a krátko restujeme, aby sa pretlak nespálil. Základ podlejeme červeným vínom, pridáme celé čierne a nové korenie, bobkový list, tymian, rozmarín a chvíľu povaríme. Pridáme mäso a podlejeme morčacím vývarom tak, aby bolo mäso zaliate šťavou. Prikryjeme a krátko povaríme. Následne vložíme celý hrniec aj s pokrievkou do vopred vyhriatej rúry na 180 °C a dusíme 1 – 1,5 hodiny.
Mäso vyberieme a preložíme do misy. Do omáčky pridáme francúzske maslo a dôkladne ju premiešame metličkou. Dochutíme strúhanou pomarančovou a citrónovou kôrou a povaríme ešte 10 – 15 minút. Omáčku prepasírujeme cez sitko, opäť do nej vložíme mäso a krátko povaríme. Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
Servírovanie
Dusené morčacie stehná s omáčkou podávame s pečenými zemiakmi, ozdobené čerstvým tymianom a pomarančovou kôrou.