Dusený králik s rozmarínom a bielym vínom
- 1 celý králik
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- hladká múka Belbake na posypanie
- olivový olej Italiamo
- 10 strúčikov cesnaku
- 4 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 200 ml suchého bieleho vína
- 500 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 4 lyžice masla
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 250 g čerstvého špenátu
- 1 biely chlieb
POTREBUJEME
- grilovaciu panvicu
Dusený králik
Králika opláchneme, dôkladne osušíme a očistíme od nečistôt. Ostrým nožom ho rozporciujeme na menšie kusy, osolíme a okoreníme. Kúsky králika obalíme zo všetkých strán v hladkej múke a sprudka opečieme do zlatohneda v rozpálenom hrnci na väčšom množstve olivového oleja. Po chvíli opekania pridáme do hrnca 6 roztlačených strúčikov cesnaku a lístky zo 4 vetvičiek rozmarínu. Opečené kúsky králika podlejeme bielym vínom a počkáme, kým sa alkohol odparí. Potom pridáme vývar tak, aby bol králik zaliaty do 2/3. Dusíme asi 40 minút pod pokrievkou na miernom ohni, kým králik nie je mäkký. Na záver omáčku zjemníme 2 lyžicami masla, ktoré necháme rozpustiť a pridáme hrsť nasekanej petržlenovej vňate.
Restovaný špenát
4 strúčiky cesnaku nakrájame nadrobno a opečieme dozlatista v hrnci na 2 lyžiciach masla a troche olivového oleja. Potom pridáme čerstvý špenát (umytý a osušený), ktorý ochutíme soľou, mletým čiernym korením a necháme ho chvíľu spariť.
Grilované chlebíky
Na rozpálenej grilovacej panvici opečieme na troche olivového oleja z oboch strán krajce chleba do zlatohneda.
SERVÍROVANIE
Na tanier naservírujeme 1 alebo 2 grilované chlebíky, na ktoré navrstvíme sparený špenát.
Naň položíme 2 kúsky králika a polejeme omáčkou.