
Grécke souvlaki s tzatziki a pita chlebom
Suroviny
Cesto
- 180 ml vody
- 10 g droždia
- 300 g polohrubej múky Belbake
- 8 g soli Kania
- 20 ml olivového oleja Primadonna
Šalát
- 1 červená cibuľa
- ½ šalátovej uhorky
- 2 paradajky
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- olivový olej Primadonna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
Tzatziki
- 140 g jogurtu gréckeho typu Pilos
- ½ šalátovej uhorky
- hrsť čerstvého kôpru
- 1 strúčik cesnaku
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- olivový olej Primadonna
Mäso
- 3 vykostené kuracie stehná
- 1 lyžica jogurtu gréckeho typu Pilos
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 1 lyžička mletej rasce Kania
- 1 lyžička granulovaného cesnaku Kania
- 1 lyžička petržlenovej vňate Kania
- štipka mletej červenej papriky Kania
- olivový olej Primadonna
Ešte budeme potrebovať
- hrsť múky Belbake na pomúčenie dosky
- 1 citrón
Potrebujeme
odmerka, misa, kuchynská váha, potravinová fólia, panvica, doska na vaľkanie, elektrický gril, špajdle
POSTUP
Pita chlieb
Do odmerky s vodou rozdrvíme droždie, premiešame a necháme podkysnúť. Do veľkej misy vysypeme múku, soľ, prilejeme rozkvas, olivový olej, všetko spolu vymiesime do tuhého cesta, zakryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť cca 45 minút. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenké placky. Na suchej rozohriatej panvici na miernom ohni opekáme z obidvoch strán dozlatista.
Šalát
Do väčšej misy pridáme nakrájanú cibuľu, uhorku, paradajky, nasekanú petržlenovú vňať, olivový olej, soľ, korenie a premiešame.
Tzatziki
V miske zmiešame jogurt, nastrúhanú uhorku, nasekaný kôpor, pretlačený cesnak, soľ, korenie, prilejeme olivový olej a premiešame.
Mäso
Vykostené kuracie stehná nakrájame na kúsky a vložíme do misky. Pridáme jogurt, soľ, korenie, mletú rascu, granulovaný cesnak, petržlenovú vňať, červenú mletú papriku, olivový olej, zamiešame a necháme pár minút marinovať. Následne mäso ponapichujeme na špajdle, položíme na gril a ugrilujeme zo všetkých strán.
Servírovanie
Na tanier položíme pita chlieb, špajdlu s opečeným mäsom, naberieme šalát a dozdobíme plátkami citróna.