
Grilovaný steak s bylinkami a zeleninou v cestíčku
- 4 steaky z hovädzej sviečkovice Deluxe
- 1/2 balenia celého čierneho korenia Mikado
- 100 ml liehoviny Goldbrand Alliance
- olivový olej Primadonna
- 3 lyžice masla
- 50 g cibule
- 3 šampiňóny
- 100 g červenej papriky
- 200 ml silného hydinového alebo hovädzieho vývaru
- 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 g hladkej múky Belbake
- 50 g zemiakového škrobu Belbake
- 1/2 balenia kypriaceho prášku do pečiva (asi 13 g)
- 2 vajcia
- 200 ml vody
- 400 g zeleniny (napr. brokolica, cuketa, lahôdková cibuľka)
- 2 vetvičky čerstvého tymianu
- 500 ml rastlinného oleja Promienna
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 1 strúčik cesnaku
Potrebujeme
- tyčový mixér
- sitko
- metličku na šľahanie
- grilovaciu panvicu
- alobal
Postup
Omáčka s čiernym korením
Guľôčky čierneho korenia vopred namočíme do 60 ml brandy. Vo vyššom hrnci na troche olivového oleja a 1 lyžici masla orestujeme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme šampiňóny a papriku nakrájané nadrobno. Korenie scedíme a pridáme do omáčky. Zmes podlejeme vývarom a varíme asi 15 minút. Potom prilejeme smotanu a krátko povaríme. Omáčku na záver rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Pred podávaním prilejeme do omáčky asi 40 ml koňaku, osolíme a okoreníme.
Zelenina v cestíčku
V mise zmiešame múku so zemiakovým škrobom a kypriacim práškom. Pridáme vajce a vodu (môžeme nahradiť aj bielym vínom) a dôkladne metličkou rozmiešame, aby vzniklo hladké cestíčko. Zeleninu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a obalíme v pripravenom cestíčku. Vypražíme dozlatista v rozpálenom rastlinnom oleji na miernom plameni.
Grilované steaky
Steaky tesne pred grilovaním osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Potom opečieme na grilovacej panvici z oboch strán.
Na druhej panvici rozpustíme 2 lyžice masla, pridáme lístky čerstvého tymianu, rozmarínu a roztlačený strúčik cesnaku. Orestované steaky preložíme na panvicu k bylinkám, odstavíme z plameňa, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť.
Servírovanie
Grilovaný steak podávame so zeleninou v cestíčku ozdobený vetvičkou rozmarínu. Omáčku podávame samostatne v miske.