Pečená morka s cuketou a baklažánom
- 1 celá morka
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 20 g karí korenia Mikado
- čerstvý tymian
- 300 ml suchého bieleho vína
- 1 baklažán
- 2 cukety
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 1 citrón
POSTUP
POTREBUJEME
- plech na pečenie
- sitko
- panvicu
Morka
Umytú a osušenú morku z oboch strán pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, posypeme karí korením a nasekaným čerstvým tymianom. Jemne vmasírujeme do mäsa. Preložíme na plech, podlejeme bielym vínom a pečieme pri 170 °C približne 2,5 hodiny (v závislosti od veľkosti morky). Počas celého pečenia morku prelievame výpekom, v prípade potreby vodou alebo vínom. Po upečení výpek prelejeme na panvicu a zredukujeme ho.
Príloha
Baklažán nakrájame na kocky, osolíme a necháme „vypotiť“. Medzitým nakrájame cuketu na rovnako veľké kúsky ako baklažán, cesnak a štipľavú papričku nasekáme nadrobno. Biele časti lahôdkovej cibuľky nakrájame na kolieska. Baklažán opláchneme studenou vodou a osušíme. Na rozohriatom olivovom oleji začneme restovať najskôr baklažán. Po chvíli pridáme cuketu, osolíme a okoreníme. Postupne pridáme štipľavú papričku, cesnak a cibuľku. Ochutíme tymianom a restujeme do zlatohneda. Hotovú zeleninu stiahneme z ohňa a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Servírovanie
Porciu morky servírujeme s restovanou zeleninou, preliatu omáčkou.