Halušky s kyslou kapustou a so slaninou
Suroviny
- olivový olej Primadonna alebo bravčová masť Pikok
- 2 cibule
- 1 lyžička celej rasce Kania
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 1 kg kyslej kapusty Chef Select
- 200 g slaniny Pikok
- 200 g zemiakov
- 2 vajcia
- 200 g hladkej múky Belbake
- 200 g polohrubej múky Belbake
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
Potrebujeme
- strúhadlo, sitko na halušky so stierkou, sitko
POSTUP
V hrnci na oleji alebo masti dozlatista orestujeme nadrobno nasekané cibule. Prihodíme rascu, soľ a korenie.
Kapustu presekneme na menšie časti a preložíme do misy.
Zo slaniny odkrojíme kožu a nakrájame ju na malé kúsky. Preložíme do kastróla s rozpáleným olejom alebo masťou a restujeme dozlatohneda, kým bude slanina chrumkavá.
Kapustu prihodíme k orestovanej cibuli, podlejeme vodou a ochutíme soľou a korením. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a dusíme približne pol hodiny.
Vodu na halušky osolíme a necháme zovrieť.
Do misy najemno nastrúhame zemiaky, pridáme vajcia, obe múky, trochu soli a cesto premiešame.
Do osolenej vriacej vody pomocou sitka so stierkou na halušky pretlačíme cesto. Dôkladne premiešame, aby sa halušky nelepili a varíme približne 2 minúty, kým halušky vyplávajú na povrch.
Uvarené halušky scedíme, prepláchneme a pridáme do kapusty.
Servírovanie
Halušky s kyslou kapustou servírujeme posypané kúskami slaniny a nadrobno nakrájanou lahôdkovou cibuľkou.