Karfiolové karí
- 1 karfiol
 - 5 klinčekov
 - 1 lyžička celej rasce
 - 1 lyžička celého čierneho korenia
 - 1 lyžička kurkumy
 - 1,5 lyžičky kardamómu
 - 1 lyžička soli
 - 1 lyžička mletej škorice
 - 1,5 lyžičky kajenského korenia
 - 5 lyžíc olivového oleja
 - 1 cibuľa
 - 3 strúčiky cesnaku
 - 30 g čerstvého zázvoru
 - 1 citrón
 - 250 g mrazeného hrášku
 - 400 ml kokosového mlieka
 - čerstvá petržlenová vňať
 - 400 g basmati ryže
 
POSTUP
POTREBUJEME
- sitko
 - mažiar
 - strúhadlo
 
Umytý karfiol rozoberieme na ružičky a 7 minút varíme vo vriacej vode. Potom ho precedíme a schladíme prúdom studenej vody. V mažiari rozdrvíme klinčeky, rascu a čierne korenie najemno. Primiešame kurkumu, kardamóm, soľ, škoricu a kajenské korenie. Na rozohriatej hlbšej panvici s olivovým olejom 5 minút opekáme najemno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme nasekaný cesnak a opekáme ďalšiu minútu. Do panvice vložíme aj nastrúhaný zázvor a citrónovú kôru. Miešame na miernom plameni ďalšiu minútu. Základ poprášime pripravenou zmesou korenín, krátko opečieme a pridáme rozmrazený hrášok spolu s karfiolom. Dôkladne premiešame a keď sa chute prepoja, podlejeme kokosovým mliekom. Varíme 15 minút pod pokrievkou. Na záver prisypeme nasekanú petržlenovú vňať, podľa potreby dochutíme soľou, stiahneme z plameňa a necháme aspoň 20 minút postáť. Ryžu varíme 10 minút v dvojnásobnom množstve vody. Potom necháme 10 minút postáť a na záver ochutíme citrónovú šťavu.
Tip: Karí chutí najlepšie odležané v chlade na druhý deň.
Servírovanie
Karfiolové karí môžeme podávať aj so sladkými zemiakmi, arabskou pitou alebo kuskusom či s bežným pečivom.
                





 Martin Pyco Rausch