Karfiolové karí
- 1 karfiol
- 5 klinčekov
- 1 lyžička celej rasce
- 1 lyžička celého čierneho korenia
- 1 lyžička kurkumy
- 1,5 lyžičky kardamómu
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletej škorice
- 1,5 lyžičky kajenského korenia
- 5 lyžíc olivového oleja
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 30 g čerstvého zázvoru
- 1 citrón
- 250 g mrazeného hrášku
- 400 ml kokosového mlieka
- čerstvá petržlenová vňať
- 400 g basmati ryže
POSTUP
POTREBUJEME
- sitko
- mažiar
- strúhadlo
Umytý karfiol rozoberieme na ružičky a 7 minút varíme vo vriacej vode. Potom ho precedíme a schladíme prúdom studenej vody. V mažiari rozdrvíme klinčeky, rascu a čierne korenie najemno. Primiešame kurkumu, kardamóm, soľ, škoricu a kajenské korenie. Na rozohriatej hlbšej panvici s olivovým olejom 5 minút opekáme najemno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme nasekaný cesnak a opekáme ďalšiu minútu. Do panvice vložíme aj nastrúhaný zázvor a citrónovú kôru. Miešame na miernom plameni ďalšiu minútu. Základ poprášime pripravenou zmesou korenín, krátko opečieme a pridáme rozmrazený hrášok spolu s karfiolom. Dôkladne premiešame a keď sa chute prepoja, podlejeme kokosovým mliekom. Varíme 15 minút pod pokrievkou. Na záver prisypeme nasekanú petržlenovú vňať, podľa potreby dochutíme soľou, stiahneme z plameňa a necháme aspoň 20 minút postáť. Ryžu varíme 10 minút v dvojnásobnom množstve vody. Potom necháme 10 minút postáť a na záver ochutíme citrónovú šťavu.
Tip: Karí chutí najlepšie odležané v chlade na druhý deň.
Servírovanie
Karfiolové karí môžeme podávať aj so sladkými zemiakmi, arabskou pitou alebo kuskusom či s bežným pečivom.