Hovädzie ragú s pečenými zemiakmi, chorizom a olivami
- 800 g hovädzieho predného alebo zadného bez kosti
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- rastlinný olej Promienna
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 g choriza alebo klobásy
- 2 lyžice sladkej mletej papriky Mikado
- 400 g krájaných lúpaných paradajok Freshona
- 500 ml hovädzieho vývaru
- zemiaky
- extra panenský olivový olej Primadonna
- 1 baklažán
- 100 g cherry paradajok
- 50 g čiernych olív bez kôstok Baresa
- 50 g zelených olív bez kôstok Baresa
- čerstvá petržlenová vňať
Postup
Potrebujeme
- zapekaciu misu
Hovädzie ragú
Hovädzie mäso nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme a dozlatista opečieme v hrnci s rozohriatym rastlinným olejom. Opečené mäso vyberieme a v tom istom hrnci orestujeme nahrubo nakrájanú cibuľu a 3 strúčiky cesnaku na plátky.
Pridáme chorizo nakrájané na kolieska, mletú papriku, paradajky z konzervy a krátko povaríme. Opečené mäso vložíme naspäť do základu a podlejeme hovädzím vývarom tak, aby bolo úplne ponorené. Osolíme, okoreníme a dusíme domäkka na miernom plameni pod pokrievkou.
Hneď ako mäso zmäkne, pridáme čierne aj zelené olivy a nasekanú petržlenovú vňať.
Pečené zemiaky
Neošúpané zemiaky umyjeme, nakrájame na mesiačiky a preložíme ich do zapekacej misy. Pridáme 1 strúčik cesnaku nakrájaný na plátky, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 – 35 minút. Počas pečenia zemiaky 1-krát otočíme.
Zelenina
Baklažán nakrájame na väčšie kocky a opečieme ho na panvici s rozohriatym olivovým olejom. Chvíľu pred dokončením pridáme cherry paradajky nakrájané na štvrtinky.
Servírovanie
Hovädzie ragú podávame v hlbšom tanieri s opečeným baklažánom a cherry paradajkami. Môžeme dozdobiť petržlenovou vňaťou. Opečené zemiaky servírujeme v samostatnej miske.