Hrášková polievka
- olivový olej
- 2 červené cibule
- 150 g mladého špenátu
- 600 g mrazeného hrachu
- 600 g batatu
- soľ
- celé čierne korenie
- 1,5 litra vody
- 400 ml kokosového mlieka
- 160 g šampiňónov
- 1 lyžička bieleho sezamu
- čerstvá petržlenová vňať
- 120 g feta syra
POSTUP
POTEBUJEME
- ponorný mixér
V hlbšom hrnci na olivovom oleji opečieme nasekanú cibuľu. Keď získa zlatistú farbu, pridáme mladý špenát, romrazený hrach, očistený a na kocky nakrájaný batat, soľ a korenie. Zalejeme vodou a pod pokrievkou varíme 20 minút. Potom polievku vyšľaháme ponorným mixérom, prilejeme kokosové mlieko a za občasného miešania varíme ďalších 10 minút. Medzitým očistené a rozštvrtené huby opekáme 5 - 6 minút na panvici s nelepivým povrchom, až kým huby pustia väčšinu vody a zredukujú objem na polovicu. V závere opekania posypeme 1 lyžičkou sezamu. Uvarenú polievku ešte dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Servírovanie
Polievku servírujeme posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou, rozmrveným feta syrom a opečenými šampiňónmi. Podávame s pečivom, hriankou alebo krutónmi.