Hrnčeková maková torta s čokoládou a ríbezľami
Suroviny
Korpus
- 1 hrnček kryštálového cukru Belbake (220 g)
- 2 vajcia
- 3 lyžice roztopeného masla Pilos (45 g)
- 1 hrnček hladkej múky Belbake (170 g)
- ½ kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 1 hrnček mletého maku Belbake (100 g)
- 1 hrnček mlieka Pilos (240 ml)
- kôra z ½ citróna
- 250 g červených ríbezlí
- 1 lyžica kryštálového cukru Belbake (20 g)
Krém
- 400 g horkej čokolády Fin Carré
- 300 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 100 g zmäknutého masla Pilos
Na ozdobu
- 200 g červených ríbezlí
- 50 g kryštálového cukru Belbake
Potrebujeme
- hrnček s objemom 240 ml, robot s nadstavcom metlička, strúhadlo, dve okrúhle tortové formy s vyberateľným dnom a priemerom 18 cm, papier na pečenie, acetátovú cukrársku fóliu širokú 12 cm
POSTUP
Korpus
Cukor s vajcami vyšľaháme do peny. Prilejeme maslo, prisypeme múku zmiešanú s kypriacim práškom a mletý mak. Nakoniec pridáme mlieko a citrónovú kôru.
Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch foriem vystlaných papierom na pečenie. Navrch nasypeme ríbezle a cukor. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 30 minút.
Upečené vychladnuté korpusy vyrežeme z formy a stiahneme papier.
Krém
Nalámanú čokoládu zalejeme horúcou, ale nie vriacou, smotanou. Pridáme maslo a rozmiešame dohladka.
Boky formy vystelieme fóliou alebo použijeme formu s hlbším dnom či dve formy spojíme lepiacou páskou. Na dno uložíme korpus, na ktorý nalejeme polovicu krému. Prikryjeme druhým korpusom a zalejeme zvyšným krémom.
Makovú tortu necháme tuhnúť v chladničke aspoň 8 hodín.
Servírovanie
Stuhnutú hrnčekovú tortu vyberieme z formy a stiahneme fóliu. Preložíme na servírovací podnos a dozdobíme ríbezľami, ktoré namočíme najprv do vody a potom ich obalíme v cukre.