Crostata s broskyňami a malinami
Cesto
- 300 g hladkej múky Belbake + na podsýpanie
- 1 lyžica trstinového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
- 160 g masla Pilos nakrájaného na kocky a zmrazeného
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- studená voda podľa potreby
Náplň
- 6 dlhých piškót Savoiardi Sondey
- 6 broskýň
- 125 g malín
- 50 g trstinového cukru Belbake
- 50 g studeného masla Pilos
- 1 vajce
- štipka soli Belbake
Servírovanie
- 100 g mascarpone Lovilio
- 20 g medu
POSTUP
POTREBUJEME
- potravinovú fóliu
- valček
- okrúhlu grilovaciu platňu
- štetec na potieranie
- gril s pokrievkou
- metličku
Cesto
Zo sypkých surovín a studeného masla vypracujeme mrveničku. Pridáme celé vajce, žĺtok a zľahka miešame do spojenia.
Tip: Podľa potreby môžeme pridávať po lyžiciach studenú vodu.
Cesto zabalíme do fólie a necháme hodinu odležať v chladničke alebo ho pripravíme deň vopred. Odstáte ho rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru kruhu. Pomocou okrúhlej formy alebo nožíkom vyrežeme z cesta kruh, ktorý prenesieme na grilovaciu platňu.
Náplň
Do stredu cesta namrvíme piškóty, vďaka ktorým sa cesto počas pečenia nerozmočí. Na ne uložíme broskyne nakrájané na mesiačiky a maliny tak, aby okraje ostali voľné. Ovocie posypeme 30 g cukru alebo podľa chuti. Okraje zahneme na ovocie, aby šťava z neho počas pečenia nevytiekla. Na ovocie položíme plátky masla. Okraje cesta najprv potrieme vajíčkom rozmiešaným so štipkou soli a potom posypeme zvyšným cukrom. Pod pokrievkou grilujeme dozlatista asi 30 minút.
Tip: Doba grilovania závisí od typu grilu.
Servírovanie
Crostatu podávame s kopčekom marscarpone vymiešaným s medom alebo s vanilkovou zmrzlinou.