Hroznová štrúdľa
Suroviny
Ťahané cesto
- 100 g polohrubej múky Belbake
- 200 g hladkej múky Belbake
- štipka soli Kania
- 40 ml slnečnicového oleja Vita D´or
- 150 ml vlažnej vody
- 1 lyžička octu
Náplň
- 150 g strúhanky Belbake
- 40 g škoricového cukru
- 100 g roztopeného masla Pilos
- polohrubú múku Belbake (na podsýpanie)
- 1 kg tmavého hrozna bez jadierok
- 100 g práškového cukru Belbake
- 1 vajce (na potretie)
- štipka soli Kania
Servírovanie
- 30 g práškového cukru Belbake
- 200 ml vyšľahanej smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- čerstvá mäta
Potrebujeme
robot s nadstavcom hák, potravinársku fóliu, valček, veľkú kuchynskú utierku, veľký plech, papier na pečenie, štetec na potieranie, cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou
POSTUP
Ťahané cesto
V robote s nadstavcom hák vymiesením všetkých surovín vypracujeme hladké elastické cesto.
Tip: Správne vymiesené cesto sa samo odliepa od stien misky.
Zabalíme ho do múkou posypanej fólie a necháme odležať v chladničke aspoň 1 hodinu.
Náplň
V menšom kastróle opražíme strúhanku. Keď získa zlatistú farbu, prisypeme škoricový cukor a necháme skaramelizovať. Potom prilejeme 50 g roztopeného masla, premiešame a stiahneme z ohňa.
Odstáte cesto na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme natenko do tvaru obdĺžnika. Potom ho preložíme na múkou poprášenú veľkú kuchynskú utierku. Ruky podložíme pod cesto a smerom od stredu ku okrajom pomocou hánok naťahujeme. Hrubé okraje cesta zrežeme.
Tip: Správne natiahnuté cesto je priesvitné a bez trhlín.
Celý plát cesta potrieme zvyšným roztopeným maslom. Potom ho posypeme opraženou strúhankou, poukladáme naň hrozno a poprášime cukrom tak, že okraje necháme voľné.
Štrúdľu pomocou utierky opatrne zrolujeme. Preložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom rozmiešaným so štipkou soli.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20 minút.
Servírovanie
Štrúdľu podávame posypanú práškovým cukrom a ozdobenú vyšľahanou smotanou na šľahanie s lístkom mäty.