Jablkové pité s makom
Suroviny
Cesto
- 300 g hladkej múky Belbake
- 180 g masla Pilos
- štipka soli Kania
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 80 g práškového cukru Belbake
- 1 vajce
- 1 lyžica mlieka Pilos (podľa potreby)
Náplň
- 1 kg jabĺk
- kôra z 1 citróna
- šťava z 1 citróna
- 150 g mletého maku Belbake
- 100 g práškového cukru Belbake
Na potieranie
- 2 žĺtky
- štipka soli Kania
Potrebujeme
- robot s nadstavcom lopatka, valček, formu na pečenie s rozmermi 25 x 21 cm
POSTUP
Cesto
Múku, maslo, soľ a prášok do pečiva vymiešame v robote s nadstavcom lopatka na mrveničku. Osladíme práškovým cukrom, pridáme vajce a lyžicu mlieka podľa potreby. Premiešame, aby sa hmoty spojili. Cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika. Formu priložíme na cesto, vyrežeme ho tak, aby sadlo do formy a pomocou valčeka ho preložíme do formy. Jemne povtláčame a poprepichujeme vidličkou, aby sa počas pečenia nevydúvalo. Cesto predpečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 minút.
Náplň
Kým sa spodný korpus pečie, jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky a nahrubo nastrúhame.
Pridáme do nich citrónovú kôru a šťavu. Prisypeme mak, ktorý nasaje tekutinu. Náplň osladíme práškovým cukrom.
Na predpečený korpus navrstvíme náplň a prikryjeme rozvaľkaným a vyrezaným cestom. Poprepichujeme vidličkou a potrieme žĺtkami zmiešanými so štipkou soli.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút. Upečený koláč necháme úplne vychladnúť, kým ho rozkrájame na menšie kúsky.