Gaštanová torta s višňami v rume
Višne v rume
- 200 g kryštálového cukru Belbake
- 500 g zaváraných višní Freshona
- 60 ml tuzemáku Alliance
Korpus
- 125 g masla Pilos
- 125 g čokoláda na varenie Fin Carré (52% kakaa)
- 2 vajíčka
- 60 g kryštálového cukru Belbake
- 125 g gaštanového pyré Toppo
- 75 ml mlieka Pilos
Krém
- 250 g mascarpone Lovilio
- 250 g smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 50 g práškového cukru Belbake
- 250 g gaštanového pyré Toppo
- 30 ml tuzemáku Alliance
POSTUP
POTREBUJEME
- kastról
- sitko
- šľahací mixér
- stierku
- formu na pečenie (priemer 20 cm)
- papier na pečenie
Čas tuhnutia: 4 hodiny
Višne v rume
V kastróle skaramelizujeme cukor. Pridáme scedené višne a varíme, kým sa karamel opäť rozpustí. Zredukujeme na hustú zmes, stiahneme z ohňa a prilejeme tuzemák. Necháme marinovať do ďalšieho dňa.
Korpus
Maslo rozpustíme v kastróle. Keď začne peniť a hnednúť, odstavíme ho. Má intenzívnu orieškovú vôňu a chuť. Takto pripravené maslo sa nazýva beurre noisette [boeя nwazεt].
Prelejeme ho do misky a ešte kým je teplé, nie horúce, pridáme nasekanú čokoládu. Necháme 1 minútu postáť, potom rozmiešame dohladka. Z vajíčok a cukru vyšľaháme hustú a svetlú penu. Gaštanové pyré dohladka rozmiešame v mlieku. Do gaštanovej zmesi pridáme čokoládu s maslom a vaječnú penu.
Nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri 170 °C približne 35 minút. Upečený korpus necháme vo forme vychladnúť.
Krém
Mascarpone šľaháme spolu so smotanou na šľahanie. Postupne pridávame cukor a vyšľaháme polotuhý krém. Potom pridáme gaštanové pyré a došľaháme. Na záver ochutíme tuzemákom a premiešame. Krém nanesieme na vychladnutý korpus a necháme stuhnúť aspoň 4 hodiny v chladničke.
Servírovanie
Gaštanovú tortu pred podávaním polejeme višňami v rume.