Jemné kačacie paté
- 1 kačica
- 2 mrkvy
- 2 cibule
- 1/2 zväzku stopkového zeleru
- 3–4 bobkové listy Mikado
- niekoľko guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 6 strúčikov cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 2 pomaranče
- 1 hrsť čerstvej mäty
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 200 ml kačacieho vývaru
- 150 g masla
- olivový olej Italiamo
- biely chlieb
- 100 g rukoly
- 1 citrón
Potrebujeme
- sitko
- sekací mixér
- uzatváracie sklenené poháre
- grilovaciu panvicu
Postup
Kačacie paté
Umytú kačicu rozštvrtíme a preložíme do hrnca so studenou vodou. Pridáme očistenú a na väčšie kúsky nakrájanú zeleninu - mrkvu, cibuľu, stopkový zeler, 3–4 bobkové listy, niekoľko guľôčok celého čierneho korenia a 4–5 celých strúčikov cesnaku. Osolíme a kačicu varíme približne 2 hodiny domäkka.
Medzitým si pripravíme prepustené maslo. Maslo nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca s hrubším dnom. Na miernom plameni ho za občasného miešania privedieme k varu. Srvátka sa takýmto spôsobom pomaly vyškvarí a zostane iba čistý maslový tuk. Nakoniec ho precedíme do misky alebo pohára.
Kačacie mäso vyberieme z vývaru. Ešte teplé ho do väčšej misky oberieme od kostí a natrháme na menšie kúsky. Pridáme šťavu z pomarančov a lístky mäty. Osolíme a okoreníme. Premiešame, aby sa všetky chute spojili.
Ochutené kačacie mäso preložíme do sekacieho mixéra, prilejeme kačací vývar a rozmixujeme dohladka. Ak sa nám zdá zmes príliš suchá, môžeme pridať ešte trochu kačacieho vývaru. Pripraveným paté naplníme sklenené poháre (nie úplne po okraj) a zalejeme vyškvareným maslom.
Príloha
Chlieb nakrájaný na tenšie krajce opečieme na grilovacej panvici na troche olivového oleja z oboch strán dozlatista. Každý krajec chleba potrieme strúčikom cesnaku. Umytú a osušenú rukolu ochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy a olivovým olejom. Osolíme, okoreníme a zľahka premiešame.
Servírovanie
Opečené krajce chleba natrieme nahrubo kačacím paté a ozdobíme rukolovým šalátom.
Tip
Video, ako pripraviť prepustené maslo, nájdete na kuchynalidla.sk v kategórii abeceda varenia!