Kakaové tartaletky s višňami
Cesto
- 250 g hladkej múky Belbake
- 100 g práškového cukru Belbake
- 2 lyžice kakaa Belbake
- štipka soli Belbake
- 140 g zmäknutého masla Pilos
- 1 vajíčko
Plnka
- 200 g odkôstkovaných zaváraných višní Harvin
- 100 ml šťavy zo zaváraných višní Harvin
- 1 lyžica trstinového cukru Belbake
- 1 lyžička zemiakového škrobu Belbake
Sneh
- 2 bielky
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 50 g práškového cukru Belbake
- kôra z limetky
Postup
Potrebujeme
- potravinovú fóliu
- okrúhle formičky na pečenie (priemer 10 cm)
- papier na pečenie
- ryžu na zaťaženie
- šľahací mixér
- cukrárske vrecko
Cesto
Múku, cukor, kakao a soľ zmiešame vo väčšej miske. Pridáme zmäknuté maslo a vajíčko a vypracujeme tuhé cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme odstáť v chladničke. Odležané cesto vyvaľkáme medzi potravinovými fóliami na hrúbku 0,5 cm. Vystelieme ním dno aj boky formičiek. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ryžou. Pečieme v predhriatej rúre približne 12 minút pri teplote 180 °C. Upečené košíčky necháme vychladnúť.
Plnka
Višne so šťavou a trstinovým cukrom dáme do kastróla a varíme asi 5 minút. Potom prilejeme škrob rozmiešaný v troche višňovej šťavy a ďalej varíme do zhustnutia. Necháme dôkladne vychladnúť.
Sneh
Bielky s kryštálovým cukrom šľaháme mixérom nad parou. Keď sa cukor úplne rozpustí, zložíme misku z vodného kúpeľa a šľaháme ďalej asi 3 minúty. Potom pri nižších otáčkach prisypeme práškový cukor a miešame až kým, vznikne tuhý sneh.
Tartaletky
Vychladnuté tartaletky naplníme višňovou plnkou. Na plnené košíčky nanesieme sneh z bielkov. Dáme asi na 2 minúty do rúry vyhriatej na 200 °C, kým sneh jemne zhnedne.
Pred podávaním môžeme dozdobiť nastrúhanou kôrou z limetky.